Hlavní obsah

Nečas si vyslechl tvrdou kritiku za kontrasignaci amnestie, i z vlastních řad

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) čelí tvrdé kritice za to, že je spolupodepsán pod amnestií, kterou ve svém novoročním projevu vyhlásil prezident Václav Klaus. Poslanci z řad opozice tvrdí, že podpis premiéra je selháním celé vlády. Dnes proto budou hlasovat o vyslovení nedůvěry kabinetu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas naslouchá ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (oba ODS).

Článek

Mezi kritiky amnestie ovšem nejsou jen opoziční poslanci. Klausův pardon zkritizoval i kandidát na prezidenta a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Přiznal, že amnestii nejprve uvítal, neboť věznice jsou podle něj "vysoké školy zločinu". Nelíbí se mu ale, že premiér vládu o amnestii neinformoval. Podle Schwarzenberga tím vyjádřil nedůvěru vlastní vládě. "Tato amnestie je nešťastná," uzavřel Schwarzenberg, který následně Sněmovnu opustil.

Podle očekávání zazněla nejostřejší kritika z opozice. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka srovnal tuzemskou amnestii s amnestií, která byla ve stejné době vyhlášena na Slovensku. "Nesetkala se s polemikou," řekl Sobotka s tím, že na Slovensku šlo o uměřený krok.

Amnestie na míru?

"Tato podoba amnestie je krajně nešťastná," dodal Sobotka s tím, že amnestie budí podezření, že byla "ušita na míru" pro několik konkrétních kauz. Ostatní propuštění mají být pouze "kouřovou clonou".

Padesátiminutový monolog předvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Amnestie podle něj znamená, že organizovaný zločin má zastání na Hradě i u premiéra. „Proč tu vůbec schvalujeme zákony? Rozpusťme to,“ vzkázal kolegům Zaorálek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Ještě o něco déle hovořil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který naopak amnestii obhajoval. Nejkritizovanější pasáž amnestie, článek 2, byla podle Blažka motivována neúměrnou délkou řízení. Ministr zdůraznil, že náhrada škody v těchto případech nezaniká, ale přesouvá se do civilního řízení.

"Neznamená to, že stát ty peníze nepotřebuje nebo nechce. Budeme je vymáhat," řekl Blažek.

Nečas řekl, že jeho postup vycházel z ústavních zvyklostí posledních 20 let. Výroky předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který v souvislosti s amnestií hovořil o "diletantismu", označil za "silácká slova", která dokazují "hlubokou neznalost konkrétních faktů".

Nečas na zasedání Sněmovny zval i prezidenta Klause, chtěl, aby amnestii před poslanci hájil sám. Klaus však pozvání odmítl se slovy, že „amnestie je tak jasná, tak jednoduchá, tak přesná, tak každému, kdo chce jí rozumět, srozumitelná, že je naprosto bezcenné ji nějak znovu vysvětlovat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám