Hlavní obsah

Nástupce Kubery vyberou lidé do konce června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo vnitra počítá s tím, že doplňovací volby do Senátu, které by měly proběhnout na Teplicku, se uskuteční do konce června. Nejvyšší správní soud (NSS) minulý týden konstatoval, že o odkladu voleb kvůli epidemii koronaviru rozhodla vláda mimo svou pravomoc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Soud konstatoval, že vláda v polovině března jednala mimo svou pravomoc, když o odkladu voleb vyhlášených po náhlém úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) rozhodla kvůli epidemii koronaviru bez souhlasu Sněmovny.

Vnitro v návrhu uvádí, že postup vlády byl legitimní a důvodný. Usnesení NSS, podle kterého měla vláda předložit zákon o odložení voleb, nemá bezprostřední právní účinky z hlediska doplňovacích voleb, uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Vláda neměla právo rozhodnout od odkladu senátních voleb, rozhodl soud

Koronavirus

„Je ale pravděpodobné, že by se NSS svým právním názorem řídil i v případném budoucím řízení o neplatnosti voleb,” vysvětlilo předložení zákona vnitro.

Reklama

Výběr článků

Načítám