Hlavní obsah

Nástupce Kubery: Cesta na Tchaj-wan je důkazem suverenity státu

Právo, Michael Polák

Ve stopách Jaroslava Kubery. Tak se odvíjí politická kariéra dvaačtyřicetiletého primátora Teplic Hynka Hanzy (ODS). S Kuberou v Teplicích řadu let spolupracoval, v roce 2018 ho v čele města vystřídal a vítězství ve víkendových doplňovacích volbách ho nasměrovalo k převzetí nedokončeného Kuberova mandátu v Senátu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Teplický primátor Hynek Hanza slaví 13. června 2020 vítězství v doplňovacích senátních volbách.

Článek

Rozhodlo ve volbách právě to, že ve vás voliči viděli ideálního nástupce Jaroslava Kubery?

Výsledek podle mě kopíruje i jiné výsledky z komunální politiky. Včetně mého desetiletého působení na radnici za ODS, která v Teplicích vítězí. Pan Bergman (Zdeněk Bergman, protikandidát ve 2. kole doplňovacích voleb za uskupení Senátor 21) je v zastupitelstvu v opozici a podle mě se to do těchto voleb hodně promítlo.

Je něco v čem jste se s Jaroslavem Kuberou rozcházeli?

Když jsem vstoupil na radnici, tak jsme se mírně rozcházeli třeba v pohledu na čerpání dotací. Když se na to člověk díval povrchně, tak měl pocit, že se čerpají nedostatečně. Nebyl to ale zásadní rozkol a v mnoha případech jsem musel dát panu Kuberovi za pravdu. On byl zastáncem nečerpat dotace, když to není nutné, a prověřovat podmínky čerpání. A když čerpat, tak na tvrdé projekty, to znamená investiční dotace, a ne takzvané chlebíčkovné.

Novým senátorem za Kuberu byl zvolen primátor Teplic Hynek Hanza

Domácí

S Jaroslavem Kuberou souvisí i aktuální kauza kolem cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchajwan. Předpokládám, že vy ji podporujete.

Pokud chceme být suverénním státem, musí mít představitelé státu odvahu hájit zájmy našeho státu, a ne cizích. Cesta na Tchaj-wan je s ohledem na obchodní spolupráci nejen ekonomicky výhodná, ale zároveň je důkazem toho, že jsme suverénním státem.

Kuberová: Na Tchaj-wan pravděpodobně pojedu. Manželovi to dlužíme

Domácí

Zvládnete skloubit práci primátora a senátora?

Nekandidoval bych, kdybych si to nedokázal představit. Nebudu ani prvním, ani posledním starostou nebo primátorem, který bude současně senátorem. Myslím si, že to půjde zkombinovat a že vím, do čeho jdu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám