Hlavní obsah

Nasadili jsme lék na malárii. Je to nadějné, říká šéf Ústřední vojenské nemocnice

Právo, Oldřich Danda
Praha

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral řekl Právu, že z 36 pacientů, které zatím hospitalizovali s nemocí Covid-19, poslali domů už dvaadvacet. K léčbě zkoušejí lék na malárii – hydrochlorochin. Pomáhá, ale na závěry je podle Zavorala ještě brzy.

Foto: ÚVN

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral

Článek

Kolik máte nakažených pacientů a kolik jich dokážete přijmout?

Léčbu pacientů s onemocněním Covid-19 dosud soustřeďujeme na naší Klinice infekčních nemocí, kterou vede skvělý specialista profesor (Michal) Holub. Dosud zde léčili 36 pacientů s onemocněním Covid-19. Aktuálně je na klinice hospitalizováno 14 pacientů s tímto onemocněním. Zbývajících 22 jsme už poslali do domácí karantény.

Kolik pacientů je v těžkém stavu a jakým způsobem se o ně staráte?

Aktuálně nemáme pacienta covid pozitivního, který by byl ve stavu ohrožujícím život.

Čím je léčíte a jak na léčbu reagují?

Patnáct pacientů, kteří byli v péči naší Kliniky infekčních nemocí, bylo léčeno hydrochlorochinem. Tato léčba je v současné době doporučována např. v Belgii nebo v USA. Do domácího ošetřování bylo již propuštěno osm nemocných léčených touto terapií. Ještě je předčasné dělat závěry, vyhodnocení předběžných výsledků této terapie bude provedeno v průběhu dubna, ale lék vypadá nadějně.

Už se u vás někteří z nemoci Covid-19 vyléčili a co bylo v jejich léčbě rozhodující?

Aktuálně máme dva potvrzené vyléčené pacienty, u dalších se čeká na výsledky testů. Podle současných doporučení lze pacienta považovat za vyléčeného a neinfekčního, pokud jsou dva výsledky výtěrů negativní.

Babiš ustoupil, souhlasí s prodloužením nouzového stavu do konce dubna

Koronavirus

Máte už nakažené zdravotníky?

Aktuálně jsou v domácí izolaci dva zdravotníci ÚVN pozitivní na Covid-19, k nákaze došlo prokazatelně mimo naši nemocnici.

Jak u vás probíhá třídění pacientů?

Je uskutečňováno na pohotovosti dosud v běžném režimu, takže priorita ošetření je stanovena na základě aktuálního stavu pacienta. U každého pacienta přijatého na pohotovosti je prováděn odběr. A do doby, než jsou známy výsledky testování, se má za to, jako by byl pozitivní. Samozřejmě neodkladné případy jsou řešeny urgentně, nečeká se na výsledky testování a pacient je ošetřován v režimu, jako by byl pozitivní na Covid-19.

Máte dost ochranných pomůcek pro zdravotníky?

Díky opakovanému doplňování ochranných pomůcek z ministerstva zdravotnictví, přídělů z ministerstva vnitra a též podpoře z ministerstva obrany a dalších subjektů máme zabezpečeny ochranné pomůcky pro všechny zaměstnance, nicméně denní spotřeba s přibývajícím počtem pacientů s Covid-19 roste, a tudíž je nezbytné zásoby stále doplňovat.

V Itálii i v USA už dávají nemocným s Covid-19 plazmu vyléčených

Koronavirus

Co a kolik čeho nejvíce schází?

Situace je v naší nemocnici stabilizovaná, větší úsilí musíme věnovat zajištění materiálu pro odběry s podezřením na nakažení koronavirem. Denně děláme na 300 odběrů, což s sebou nese i velkou spotřebu odběrového materiálu.

Byli jste předzásobení, nebo jste závislí na státních dodávkách?

Zásoby pro chod nemocnice v běžném režimu jsme samozřejmě měli. Za současné situace je ale denní spotřeba ochranných pomůcek vysoká, státní dodávky jsou pro doplňování zásob nezbytné.

Jakou máte zkušenost s oblékáním a svlékáním ochranných obleků?

Máme výukový materiál Bezpečné používání osobních ochranných prostředků při poskytování lůžkové zdravotní péče pacientům s Covid-19, podle kterého od poloviny března denně školíme další a další zdravotníky. Správné používání osobních ochranných prostředků je pro zajištění bezpečnosti zásadní, denně se školí na 30 pracovníků, celkem již máme proškoleno bezmála 500 osob a proškolování stále probíhá.

Česko zkouší na pacientech další experimentální lék

Koronavirus

Jak lékaři a sestry snášejí současnou situaci a jak jim v tom vedení nemocnice pomáhá?

Je to nová situace pro všechny, jsou důležitá rychlá a přitom systematická řešení. Chod nemocnice přizpůsobujeme aktuálnímu stavu rozvoje epidemie.

Stanovujeme proto jasné postupy pro jednotlivá pracoviště, zajišťujeme podmínky tak, aby mohli zdravotníci dělat svou práci bezpečně a dostatečně vybaveni materiálem.

Tato doba s sebou přinesla též pozitivní fenomén – velkou společenskou podporu a uznání.

Průběžně jsou všichni pracovníci informováni o režimových opatřeních, v současnosti elektronicky, prostřednictvím intranetových stránek i v rámci telekonference vedoucích pracovníků. Pracuje se v režimu týdenních výměn týmů, které pracují na směny.

Pro pracovníky ÚVN je zajištěna možnost objednávky nákupů s dodávkou do nemocnice, je možnost umístit děti do školky, postaráno je v případě zájmu i o školní děti našich zaměstnanců.

Zdravotníci pracují s nasazením, naplno, jak jsou zvyklí v běžném provozu. Tato doba s sebou přinesla též pozitivní fenomén – velkou společenskou podporu a uznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám