Hlavní obsah

Nákazy rostou, hospitalizovaných ubývá

Lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, dál ubývá. Hospitalizovaných je nejméně od konce loňského října. Zatím se tak na počtu pacientů neprojevují razantní přírůstky nakažených. Ty se začaly zvedat zhruba od začátku ledna.

Článek

Počty hospitalizovaných setrvale klesají. Zatímco v pátek minulého týdne bylo v nemocnicích s covidem 2606 pacientů, z toho 471 ve vážném stavu, tento pátek šlo o 1802 hospitalizovaných a 339 pacientů ve vážném stavu.

Dlouhodobě klesá i statistika úmrtí nakažených, i když jde stále o zhruba čtyři desítky lidí denně, jak ukazují data z počátku týdne.

Omikron je méně nebezpečný i pro neočkované

Evropa

Trend se zatím nemění, i když denní přírůstky nakažených razantně rostou. Pátečních 13 151 nově potvrzených případů představuje největší denní nárůst za uplynulý měsíc. Oproti minulému pátku je přírůstek více než dvojnásobný – před týdnem šlo o 6666 nakažených za den.

U varianty koronaviru omikron odborníci čekají sice více nakažených, protože se rychleji šíří, ale méně hospitalizovaných, protože průběh onemocnění je u ní obecně lehčí.

Covid jako chřipka. Válek chystá systém pravidelného očkování

Domácí

Ani při předpokládaném rychlém šíření viru – podle projekcí zdravotnických statistiků by mohlo mít Česko na vrcholu lednové vlny až 50 tisíc nakažených denně – by tak nemuselo dojít k zahlcení nemocnic, čísla ovšem oproti těm současným zřejmě ještě porostou. Statistici počítají s tím, že by v nejvyšším vrcholu mohlo ležet v nemocnici 5000 nakažených.

Největšímu náporu v souvislosti s covidem čelily dosud nemocnice loni v polovině března, kdy v nich leželo přes 9500 infikovaných, z nichž bylo více než 2000 ve vážném stavu. Při vlně na konci loňského roku šlo o zhruba 7100 hospitalizovaných, z nichž bylo více než 1000 ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám