Hlavní obsah

Nakažení již jsou téměř všude, odolává pouze Domažlicko

Novinky, Kateřina Mahdalová

Počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem mají v posledních dnech narůstající tendenci. Během úterý hygienici zaznamenali 290 nově nakažených, což je nejvíce od 28. června, kdy bylo odhaleno 305 nakažených.

Článek

Na interaktivní mapě, v níž redakce Novinek denně zachycuje aktuální stav od samého počátku propuknutí pandemie v ČR, jsou tyto okresy zbarveny sytě červeně. Celý vývoj nákazy v jednotlivých okresech je možné přehrát stisknutím tlačítka play.

Jak vyplývá z dlouhodobého monitoringu, nákaza, jež se na začátku prázdnin přesunula na východ republiky, se nyní opětovně rozšířila po celé zemi. Ohniska však nejsou rozmístěna rovnoměrně.

Nejvíce nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel zaznamenali za posledních sedm dní hygienici ve Frýdku-Místku, konkrétně přes 65. Týdenní změny na Prachaticku pak ukazují 35 nakažených na 100 000 obyvatel a Praze 21.

V absolutních počtech jsou nejvyšší týdenní přírůstky v Praze, Frýdku-Místku, Brně a Karviné.

V Praze se stal hlavním ohniskem nákazy klub v centru města a rozšířila se z něj i do některých dalších regionů. V souvislosti s ním hygienici evidují nejméně 165 nakažených. V Praze nyní platí povinnost nosit roušky v metru, v nemocnicích a nepobytových zdravotnických zařízeních, jako jsou lékárny nebo čekárny u lékaře.

Odolávají pouze Domažlice

Virus se v uplynulých týdnech postupně navrátil do všech okresů ČR s výjimkou Domažlic. V šedesátitisícovém  okrese, kde byla situace ze začátku koronavirové krize jednou z nejhorších v České republice, se celkem nakazilo 356 lidí a 8 z nich zemřelo.

Jedním z důvodů snížení nákazy na minimum mohou být přísná opatření, která se na Domažlicku během jara zavedla, ale také velká disciplinovanost tamních občanů.

„Lidé to skutečně brali vážně, takže já jsem měl každý den zprávy od městské policie, jestli řešili nějaká porušení těchto opatření, v podstatě neřešili, opravdu lidi se chovali velice zodpovědně,” uvedl pro Českou televizi tamní starosta Zdeněk Novák.

Podle něj ke snížení rizika přispěla i dezinfekce veřejných prostor. V domažlické nemocnici se frekventovaná místa dezinfikovala speciálním nástřikem z nanočástic, ten má vydržet až dva roky a zahubit veškeré zárodky virů a bakterií. Dnes je na Domažlicku přísnější režim pouze v domovech seniorů.

Momentálně se v České republice s chorobou covid-19 potýká 5091 osob. Celkem se od března nakazilo 17 286 lidí, přičemž 11 812 se jich již vyléčilo a 383 v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Hospitalizováno je momentálně 123 osob, přičemž ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci, případně mimotělním oběhu je 19 hospitalizovaných. Právě relativně setrvalý počet hospitalizovaných a vážných případů nákazy je podle lékařů pozitivní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám