Hlavní obsah

Naděje pro podzim: Hospitalizovaných s covidem je letos třetina oproti loňsku

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty lidí s koronavirem, kteří během letošního září skončili na nemocničních lůžkách, odpovídá zhruba třetině loňských zářijových čísel. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) to jasně dokládá, že letošní epidemiologická situace covidu je v Česku mnohem lepší než během loňského podzimu.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Vývoj denních přírůstků případů covidu-19 a aktuálně hospitalizovaných v září 2020 a 2021.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Když se podíváme na aktuální data – počty hospitalizovaných – a data za stejný den před rokem, jsme na úplně jiných číslech. Situace je výrazně lepší,“ uvedl v pondělí na Radiožurnálu k aktuálnímu vývoji epidemie ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Novinky připravily srovnání počtů hospitalizovaných pacientů s covidem vloni a letos v září. Bilance Vojtěchův optimismus potvrzuje.

V neděli 19. září leželo s covidem v nemocnici 115 lidí, kteří vyžadují nějakou, byť minimální podporu životních funkcí. Tento údaj, který vychází z podrobných datových sad ministerstva zdravotnictví, zohledňuje i graf Novinek.

Souhrnné statistiky ministerstva pak mluví o 147 pacientech. V tomto údaji jsou započítání i lidé, kteří s covidem v nemocnici leží s bezpříznakovým průběhem a nepotřebují žádnou specializovanou péči.

Celkem 28 pacientů je aktuálně v nemocnici s covidem v těžkém stavu nebo jsou připojeni k umělé plicní ventilaci či přístroji ECMO zajišťujícím mimotělní oběh.

Těžký průběh covidu mělo v Česku o prázdninách jen 26 očkovaných

Domácí

Ke stejnému datu v roce 2020, které připadlo na sobotu, potřebovalo nějakou formu zdravotní podpory 393 pacientů. Spolu s bezpříznakovými pacienty bylo hospitalizovaných 508 lidí, přičemž 93 z nich bylo v těžkém stavu.

Loni obavy, letos optimismus

Při srovnání příznakových pacientů (viz graf), kteří vyžadují podporu tělesných funkcí, byť minimální, se ukazuje, že letošní zářijová čísla jsou přibližně třetinová.

Do září jsme letos vstupovali se 42 hospitalizovanými. Vloni to 1. září bylo 132. Během loňského září pak křivka hospitalizovaných poměrně výrazně rostla, až situace na podzim vyvrcholila 8209 hospitalizovanými covidovými pacienty a vláda se obávala kolapsu zdravotnictví.

Letošní čísla takový vývoj nenaznačují, nárůsty jsou mírné.

Aktuálně se na epidemické situaci i statistikách nakažených a hospitalizovaných s největší pravděpodobností projevuje dopad vakcinace, která jednak snižuje riziko nákazy, ale primárně a výrazně snižuje riziko těžkého průběhu nemoci.

Přeočkovat se mohou od pondělí tisíce lidí

Domácí

Od startu očkování proti koronaviru na konci loňského prosince má v Česku dokončenou vakcinaci téměř 5,9 milionu lidí, další mohou mít ochranu získanou proděláním onemocnění.

Reklama

Související články

Poslanci se hádali o protilátky

Sněmovna se v pátek hádala hodinu kvůli tomu, zda by ČR měla uznat lidi s protilátkami po prodělání covidu jako bezinfekční.

Výběr článků

Načítám