Hlavní obsah

Těžký průběh covidu mělo v Česku o prázdninách jen 26 očkovaných

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokončené očkování sice nebrání opětovné nákaze koronavirem, nicméně data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ukazují, že těžký průběh covidu se očkovaným vyhýbá. Zaznamenán byl od začátku července jen u 26 plně očkovaných pacientů, tedy u 0,2 procenta nakažených. Pacienti byli obvykle v pokročilém věku a trpěli vážnými chorobami.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkem bylo nově nakažených koronavirem od 1. července do 31. srpna necelých 12 tisíc.

„Těžký průběh po dokončeném očkování byl od července zaznamenán pouze u

„Těžký průběh po dokončeném očkování byl od července zaznamenán pouze u 26 pacientů (0,2 % ze všech nakažených od počátku července). Těžký průběh

„Těžký průběh po dokončeném očkování byl od července zaznamenán pouze u 26 pacientů (0,2 % ze všech nakažených od počátku července). Těžký průběh nemoci je u těchto pacientů z velké části vysvětlitelný jejich pokročilým věkem

„Těžký průběh po dokončeném očkování byl od července zaznamenán pouze u 26 pacientů (0,2 % ze všech nakažených od počátku července). Těžký průběh nemoci je u těchto pacientů z velké části vysvětlitelný jejich pokročilým věkem (medián 72 let) a zejména zdravotním stavem, řada z nich má jednu nebo více

vážných chorob,“ uvedl v pondělí ÚZIS ke stavu epidemie koronaviru v Česku.

Věk těžce nemocných po druhé dávce očkování je v průměru 70 let. Jen 15,4 procenta takto nemocných tvoří skupina mezi 31 až 60 let. Věk nakažených 14 dní po druhé dávce je v průměru 51 let.

Zpřísňování nejvíc hrozí ve třech krajích. Největší očkovací centrum skončilo

Domácí

Podle prezentace, kterou na začátku září poslancům na zdravotnickém výboru ukázal šéf ÚZIS Ladislav Dušek, je mezi covid-pozitivními neočkovaných několikanásobně více než plně očkovaných.

„Nově diagnostikovaných bylo od 1.července do 31. srpna 11 997, z toho neočkovaných 9087, očkovaných po první dávce 1543 (12,9 procenta) a po druhé dávce 1367 (14 dnů po druhé dávce 971, tedy 8,1 procenta),“ uvedl v prezentaci.

Bez očkování je 75 až 80 procent nakažených lidí. „Souhrnná data od počátku července potvrzují, že plně dokončené očkování velmi významně snižuje pravděpodobnost nákazy (pouze 10 procent nových případů se nakazilo později než 14 dnů po druhé dávce očkování),“ uvedl dále v materiálu ústav.

Půl milionu seniorů je bez vakcíny. Chybí kampaň státu, zlobí se lékaři

Domácí

Prodělaná infekce tvoří lepší ochranu

Imunolog Vojtěch Thon k tomu dodal, že nakazit se může kdokoli, záleží však na tom, zda onemocní. „To závisí také na dávce,“ poznamenal.

Prodělání infekce je v určitém smyslu podle Thona lepší ochrana před opětovnou nákazou.

„Prodělaná infekce přitom znamená také vytváření přímé ochrany sliznice dýchacích cest, kudy infekce SARS-CoV-2 virem přichází. A kde je též eliminována. Proto odborně nepřekvapí a je z hlediska slizniční imunologie naprosto jasné, že slizniční imunitní systém dokáže daleko lépe chránit člověka po prodělané infekci. Mělo by se na to samozřejmě brát zřetel,“ uvedl Thon.

Protilátky se uznávat nebudou. Lidem s nimi ale může stačit jen jedna dávka očkování

Domácí

„Z dat celostátní prospektivní PROSECO studie ve spojení s následným očkováním jasně plyne, že již v ČR mnoho z nás není imunitně naivní a jsme významně chráněni,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) v pondělí uvedl, že očkovaní lidé, kteří k tomu prodělali covid, nebudou potřebovat aktuálně diskutovanou třetí dávku očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám