Hlavní obsah

Přeočkovat se mohou od pondělí tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přeočkování proti covidu si budou moci od příštího týdne zajít tisíce lidí, kteří mají nejméně osm měsíců po ukončeném očkování.

Foto: Matt Stone, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Informační SMS, která na možnost posilující dávky upozorní, dostane v pondělí 7800 lidí. Právu to potvrdil mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.

Nehrozí podle něj, že by zájemci museli čekat několik dnů na termín, vakcín je totiž víc než zájemců. „Nepředpokládáme, že bude interval mezi vytvořením registrace a čekáním na PIN2. Očekáváme, že to bude obratem, protože vakcín je dost,“ řekl Trnka.

Postup v registraci je, jak vysvětlil, stejný jako při přihlášení na první dávku očkování. Po přijetí informační SMS se mohou lidé registrovat do některého z center na crs.mzcr.cz.

Tam vyplní své osobní údaje, stejně jako na jaře. Systém podle čísla pojištěnce dovyplní kolonky formuláře a nabídne registraci k přeočkování.

Poslanci se hádali o protilátky

Domácí

„Po ztotožnění, tedy ověření, zda registrace splňuje podmínky, bude, dle kapacit očkovacích míst, odeslán PIN2 a výzva k rezervaci termínu,” vysvětlil Trnka. Těm, kteří nemají osm měsíců po ukončením očkování a nedostali tedy ani informační SMS, bude registrace po ztotožnění a ověření zablokována.

Posilující dávku budou mít lidé zaznamenanou i v aplikaci Tečka společně s certifikátem o ukončeném očkování.

Do konce září podle Trnky stát rozešle třicet až čtyřicet tisíc SMS. Největší nápor se očekává ke konci roku, kdy uplyne osmiměsíční lhůta většině starších seniorů.

Přednostně mají nárok na přeočkování i zdravotníci, očkovalo se i v domovech seniorů a dalších pobytových zařízeních. Tam by měl dorazit podobně jako začátkem roku praktický lékař, který všechny zájemce naočkuje. U praktiků později

„Třetí, posilující dávku začnou v pobytových sociálních službách klientům a zaměstnancům aplikovat počátkem října,“ sdělil Právu prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Zájemci o přeočkování od svého praktického lékaře si budou muset počkat. Ministerstvo zdravotnictví totiž stanovilo, že ti, kteří byli dříve naočkováni dvoudávkovou vakcínou od Pfizeru, musí dostat třetí dávku od téhož výrobce.

U ostatních vakcín to může být i Moderna.

Kdo v Rakousku odmítne práci kvůli očkování, nedostane podporu

Evropa

Většina seniorů a rizikových pacientů, kteří byli očkováni mezi prvními, dostala právě Pfizer. A ten bude u praktiků zřejmě nejdřív v polovině října. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka v tom ale zásadní problém nevidí.

„Je tam interval osm až dvanáct měsíců. Takže my jim řekneme, že si je zapíšeme, a ozveme se hned, jak budeme mít vakcínu, a sezveme si pak několik zájemců najednou,“ vysvětlil Právu.

Stejně jako při prvních náznacích covidu i v tomto případě platí, že mají lidé prvně volat a na očkování nebo vyšetření se domluvit.

Většina velkých nemocnic je na přeočkování připravená. Řada z nich oznámila, že mohou s aplikací posilující dávky začít hned v pondělí. Přeočkovat pacienty mohou i specialisté, například ambulantní plicní lékaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám