Hlavní obsah

MAPA: V Luhačovicích a Kraslicích je razantní týdenní nárůst nových případů nákazy covidem

Právo, Novinky, js, alf

V uplynulých sedmi dnech se koronavirus nejvíce šířil v oblasti Kraslic v Karlovarském kraji a Luhačovic v kraji Zlínském. V obou obcích s rozšířenou působností se průměrná týdenní incidence na 100 tisíc obyvatel pohybuje kolem sta případů.

Článek

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo za posledních sedm dní v Kraslicích 98,6 případů nákazy. V Luhačovicích přibylo za týden dokonce 112,76 nakažených lidí na 100 tisíc obyvatel.

„V Luhačovicích jsme zaznamenali ohnisko nákazy s vyšším počtem nemocných. Nejde ale o žádné z lázeňských zařízení,“ sdělila Právu mluvčí Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.

Nová onemocnění jsou podle mluvčí už jen v jednotkách případů, které nemají další souvislosti s kolektivy.

Kvůli covidu zavřeli hygienici základní školu v Praze

Koronavirus

„Onemocnění se přepočítávají za posledních sedm dnů na sto tisíc obyvatel, proto i sebemenší nárůst v obci či městě je vždy znatelný v rámci přepočtu,“ podotkla mluvčí.

Nad hranicí 70 nových případů na 100 tisíc obyvatel jsou v Česku ještě Nové Město nad Metují (77,39) a Ostrov nad Ohří (75,99).

Ve velkých městech, jako je Praha, Brno či Ostrava jsou týdenní přírůstky výrazně nižší. V metropoli je to 40,02, v Brně 27,01 a v Ostravě 26,55 nových nakažených na 100 tisíc lidí.

Přibylo 553 nově nakažených

Zahraniční

V úterý v Česku přibylo 553 nových případů koronaviru. Za pondělí to bylo 495 nově nakažených. V porovnání s minulým úterým je číslo o 29 nižší. Stále je to ale druhý nejvyšší nárůst od konce května.

Zatímco nově nakažených oproti předchozímu týdnu ubylo, hospitalizovaných je nadále výrazně více než předešlé úterý. V nemocnicích je 145 lidí s covidem-19, tedy o polovinu více než před týdnem.

Navíc přibývá i pacientů ve vážném stavu. Zatímco předchozí úterý bylo hospitalizovaných 96, a z toho 16 ve vážném stavu, tento týden v úterý bylo pacientů už 145 a 25 ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám