Hlavní obsah

Na rodičovskou se stály fronty

Právo, Vlastní zpráva

Pobočky úřadu práce (ÚP) po celé zemi v pondělí kvůli rodičovskému příspěvku zaplnily davy lidí. Před přepážkami se tvořily dlouhé fronty. Čekací lhůty se prodloužily o desítky minut. Úřad proto vzkázal lidem, že na změny rodičovského příspěvku mají ještě celý měsíc. Zvýšení až o 80 tisíc je automatické, ale lidé si masově mění měsíční částky, aby zvýšení stihli vyčerpat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Davy lidí se hrnuly například na úřad Prahy 4 nebo Prahy 10. „Snažíme se vyjít vstříc všem klientům, jak jen můžeme. Je nás ale málo, na úřadech práce chybějí pracovní síly,“ řekla Právu telefonistka krajské pobočky.

Zvýšený zájem zaznamenali i v Příbrami. „Přichází zhruba o polovinu lidí víc než obvykle. Zdvojnásobili jsme počty pracovišť, kde žadatele o rodičovskou odbavujeme, takže situace není nijak dramatická,“ potvrdila Právu ředitelka ÚP Renata Malichová.

Není důvod k panice. Částku za leden lze změnit až do konce tohoto měsíce
Ivan Loukota, ředitel

Mnozí však dorazili nejen kvůli rodičovské. „V lednu tu obvykle bývá víc lidí než v únoru nebo březnu, protože sem chodí lidé i kvůli příspěvku na bydlení, takže nemůžeme říct, že všichni, kdo tu dneska jsou, řeší jen rodičovskou,“ upozornila ředitelka úřadu.

Na českobudějovický úřad práce přišlo jen za pondělní dopoledne 250 rodičů. I když jde proti minulým dnům o mírný nárůst, žádné velké fronty se nestojí a čekací doby jsou v řádu desítek minut. „Vyčlenili jsme speciální pracoviště pro poradenskou činnost v oblasti rodičovského příspěvku s přijímáním žádostí,“ řekl ředitel Ivan Loukota.

Žádost lze podat i elektronicky

„Rozhodně to není důvod k panice. Pokud si rodiče chtějí změnit měsíční částku už od ledna, mohou tak učinit až do konce tohoto měsíce,“ dodal Loukota. Ti rodiče, kteří si částku rodičovského příspěvku spočítali sami, mohou žádosti podávat také elektronicky.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Takto to v pondělí vypadalo na mnoha úřadech práce.

Rušněji než dřív je například na úřadu práce v Olomouckém kraji, ale záleží na konkrétní rodinné situaci a věku dítěte. „Já si vyřídila zvýšení příspěvku minulý týden. Dcera bude mít čtyři roky již letos na podzim, a kdybych tak neučinila, přišla bych zbytečně o peníze,“ řekla Právu osmadvacetiletá Petra z Přerova.

Máte čas do konce ledna, uklidňuje žadatele o zvýšení rodičovské úřad práce

Domácí

„Já se na úřad práce nechystám. Synovi budou čtyři až za dva roky a spočítala jsem si, že rodičovský příspěvek, na který mám nárok, i po jeho zvýšení bez problémů do té doby vyčerpám i při tom, co nyní měsíčně dostávám na účet,“ uvedla o čtyři roky starší Žaneta z Olomouce.

Stovky žadatelů o změnu navštívily úřady práce ve Zlíně. „Počet lidí je mnohem vyšší, než bylo v minulých měsících běžné. Nicméně nápor jsme zvládli,“ řekla Právu ředitelka krajské pobočky ÚP ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Na úzké chodbě pracoviště úřadu v Jiráskově ulici v Pardubicích se tísnilo nejméně šedesát žadatelů, další stáli na schodech. „Jsem tady od deseti, dopoledne to bylo ještě hustší,“ přikývla mladá matka s kočárkem. V permanenci byly všechny přepážky. „Všechny jsme včas informovali, mají dostatečné podklady,“ ujišťoval ředitel krajské pobočky ÚP Petr Klimpl.

Nápor zvládáme, aniž bychom potřebovali jakékoli posily
Jiří Frolec, Úřad práce Brno

Mnozí rodiče, kteří přišli i s dětmi, se v dopisech a webových pokynech těžko orientovali. „Tady jde o desetitisíce. Jsem samoživitelka a obracím každou kačku. Chci to mít potvrzené z očí do očí,“ vysvětlovala Marcela Fialka.

Pracoviště v Královéhradeckém kraji registrují zvýšený zájem klientů také již od prvních lednových dnů. „Je tu větší pohyb klientů než v průměrný den, ale není to nic dramatického, co by se nedařilo zvládnout,“ řekl Martin Horák, ředitel krajské pobočky.

Vyřídit navýšení lze do několika minut

Vyřízení navýšení příspěvku podle něj trvá několik minut, pokud rodiče vědí, co chtějí. „Někdy rodič neví a chce se nejprve poradit, co je pro něj nejvýhodnější. Pak zde stráví trochu delší čas,“ dodal.

Stát trestá rodiče, zlobí se lidovci a podávají ústavní stížnost kvůli rodičovskému příspěvku

Domácí

Zájem je zvýšený i na jižní Moravě. Dopoledne byly na každém z úřadů práce vyčleněny na tuto agendu dvě úřední hodiny na pracovištích státní sociální podpory. V tuto dobu se na ně dostavilo 1460 lidí, z toho tři stovky v Brně. „Nápor zvládáme, aniž bychom potřebovali jakékoli posily. Žadatele odbavujeme do dvaceti minut,“ řekl Právu Jiří Frolec z vedení brněnského úřadu práce.

Na pracovištích v Moravskoslezském kraji se počet klientů navýšil o 20 procent proti minulému roku. „Klienti často s rodičovským příspěvkem vyřizují i přídavky na děti a příspěvek na bydlení,“ vysvětlil Petr Prokop, ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě.

Velký nápor rodičů zaznamenali i v Ústeckém kraji. „Byl jsem se podívat na jednom pracovišti, za 30 minut bylo odbaveno 15 maminek. Když to mají spočítané, tak to jde rychle,“ řekl ředitel krajské pobočky ÚP Radim Gabriel.

Reklama

Výběr článků

Načítám