Hlavní obsah

Máte čas do konce ledna, uklidňuje žadatele o zvýšení rodičovské úřad práce

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče dětí, kteří chtějí od ledna získat vyšší rodičovský příspěvek, mohou o jeho změnu zažádat na úřadech práce do konce měsíce. Úřad to uvedl v reakci na fronty rodičů, které se kvůli tomu na některých pobočkách tvoří.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rodiče, kteří pobírají rodičovský příspěvek, nemusí panikařit. Pokud chtějí změnit měsíční částku od ledna, mohou tak učinit až do 31. ledna 2020. Na vyřízení tak mají dostatek času,” uvedla v pondělí mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

„V tuto chvíli by si měsíční částku měli upravit především ti, jejichž dítě dosáhne letos čtyř let. Ostatní rodiče mohou změnu volby provést kdykoli v průběhu celého roku,” dodala Beránková.

Poslanci rozhodli, 70 tisíc rodin vyšší rodičovskou nedostane

Domácí

Rodičovská se od letošního roku zvýšila o 80 000 na 300 000 korun. Více peněz mohou čerpat nejen rodiče nově narozených dětí, ale rovněž rodiče dětí do čtyř let, kteří příspěvek pobírají. Ne všichni však stihnou vyčerpat celou sumu, a proto někteří spěchají s navýšením příspěvku, aby z něho stihli odčerpat co největší část.

Nejvýše je možné měsíčně čerpat částku ve výši mateřské, která představuje 70 procent základu příjmu. Nejméně se dá pobírat 50 korun.

Vyšší příspěvek pro statisíce rodičů. Pro další je ve hře ústavní stížnost

Domácí

Vládní koalice ve Sněmovně prosadila, aby nárok na vyšší příspěvek nezískaly rodiny všech dětí do čtyř let věku, ale pouze ty, které příspěvek dosud nevyčerpaly. Opozice již oznámila, že se kvůli této nerovnosti obrátí na Ústavní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám