Hlavní obsah

Na prolomení limitů na dole Bílina je shoda, tvrdí Mládek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V otázce prolomení limitů těžby hnědého uhlí panuje podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) shoda. Kompromisem by podle ministra mohlo být prolomení limitů na dole Bílina, které by umožnilo prodloužení těžby, ale nemělo by dopady na lidská sídla. Ministr v pondělí při návštěvě Ústeckého kraje uvedl, že prolomení těžby na dole Bílina zajistí uhlí pro teplárny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Zatímco dříve se Mládek přikláněl k variantě většího prolomení limitů počítající s demolicí asi 170 domů v Horním Jiřetíně, v pondělí se přímo nevyjádřil.

"Můj názor zná premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), já chci nejprve mluvit s tripartitou," řekl. Tripartita zasedá na konci července. Sobotka se kloní k variantě, která nebude znamenat bourání lidských obydlí. Naopak těžaři jsou pro úplné prolomení limitů, argumentují zejména nezaměstnaností.

Déle těžit by se mohlo i na dole ČSA

V Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Podle zprávy poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, kterou citoval ministr, přímo v ČSA pracuje 1941 lidí, pak jsou ještě dodavatelské firmy závislé na těžbě. "Podle tohoto odhadu by něco mezi 3400 až 4800 lidí přišlo o práci při uzavření dolu ČSA. Na Bílině by to bylo někde mezi 5250 a 7500," řekl Mládek.

Životnost dolu ČSA by se podle něj mohla prodloužit metodou chodbicování či stěnování až do roku 2025.

Zásob uhlí je více

Ministr v pondělí krajským zastupitelům řekl, že z dostupných materiálů vyplývá, že je více zásob uhlí i v rámci současných limitů. "Nové zjištění je, že byly přehodnoceny zásoby. Zjistilo se, že uhlí ve stávajících limitech lze vytěžit víc, než se dosud předpokládalo," uvedl Mládek. Větší zásoby jsou podle něj i na Sokolovsku.

Ministr před časem vládě předložil čtyři možné varianty dalšího vývoje. Ty počítaly se zachováním stávajících limitů, prolomením těžby na dole Bílina, prolomením limitům na dole Bílina a současně dílčímu prolomení limitů na dole ČSA či úplné prolomení limitů na obou dolech. Poslední dvě varianty by však měly dopady na sousední obce. Byť jen dílčí prolomení těžby na dole ČSA by znamenalo zbourání části Horního Jiřetína, úplné prolomení by obec vymazalo z mapy.

Zatímco prolomení limitů podporují těžaři či odboráři, ekologové a obyvatelé Horního Jiřetína je odmítají. Rovněž politici napříč spektrem jsou vesměs proti prolomení limitů s dopadem na lidská sídla. [celá zpráva]

Pro prolomení limitů se opakovaně vyslovuje především prezident Miloš Zeman, který však zdůrazňuje, že to považuje za menší zlo. [celá zpráva]

Varianty připravené ministerstvem průmyslu a obchodu
1Ponechání limitů stanovených v roce 1991, tj. bez dalšího rozšiřování těžby a dopadů na obce.
2Prolomení limitů na dole Bílina umožňující pokračování těžby do roku 2055. Bez dalších dopadů na obce.
3Prolomení limitů na dole Bílina a dílčí prolomení limitů na dole ČSA, což by si vyžádalo zbourání jižní části obce Horní Jiřetín.
4Prolomení limitů na dole Bílina i ČSA, které by znamenalo kompletní zbourání Horního Jiřetína i Černic.

Reklama

Výběr článků

Načítám