Hlavní obsah

Babiš je proti jakémukoli prolomení limitů těžby uhlí. Elektřinu vyvážíme, tvrdí

Aktualizováno

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá jakékoli prolomení těžebních limitů. Podle něj to není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží. Proti takovému prolomení, které by znamenalo bourání domů v Horním Jiřetíně, jsou i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Místní obyvatelé uspořádali 28. ledna v Horním Jiřetíně na Mostecku shromáždění za zachování limitů těžby spojené se vzpomínkou na obce zbourané kvůli těžbě.

Článek

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ve čtvrtek oznámil, že bude při jednání vlády o takzvaných těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády (ČSA). Tato varianta počítá se zbouráním asi 170 domů v Horním Jiřetíně.

„Příslušný materiál bude nejdříve projednán na začátku února v rámci Rady hospodářské a sociální dohody a vládě bude předložen nejpozději do konce března,“ upřesnil Novinkám Miroslav Kynčl z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

Babiš: Zatím zásoby nepotřebujeme

Babiš řekl, že je proti jakémukoli prolomení. „Nevidím důvod k tomu, něco prolamovat. Pokud nám nikdo nevysvětlí, proč se naše uhlí mění na elektřinu, která se vyváží do Německa, tak my jako hnutí s tím budeme mít problém a nebudeme s tím souhlasit,“ uvedl. Podle něj není nutné povolit těžbu ani v dole Bílina, který patří státnímu podniku ČEZ. Podle Babiše zatím ČEZ tyto zásoby nepotřebuje.

Na demonstraci proti prolomení limitů promluvil i exministr Bursík

Za čtvrteční demonstrací horníků v Praze, kteří chtějí prolomení s úplným zbouráním Horního Jiřetína, vidí Babiš tlaky soukromých společností na jejich zaměstnance.

Opoziční TOP 09 nesouhlasí s jakýmkoli prolamováním limitů, které by znamenalo bourání domů v Horním Jiřetíně.

„Teoreticky si umíme představit diskusi o obnovení těžby na dole Bílina. Tam by ale záleželo na podmínkách, za kterých by to bylo povoleno,“ řekl Kalousek, podle něhož by tato varianta nejspíš nebyla pro těžaře zajímavá. „Ale cokoli se týká bourání Horního Jiřetína nebo prolamování limitů v dole ČSA, tam jsme zásadně proti,“ dodal.

Reklama

Související články

Odbory prosazují úplné prolomení limitů

Největší odborová ústředna – Českomoravská komora odborových svazů (ČMKOS) – podporuje a prosazuje úplné prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních...

Výběr článků

Načítám