Hlavní obsah

Zeman podpořil prolomení těžebních limitů. Je to menší zlo, tvrdí

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Menším zlem je podle prezidenta Miloše Zemana prolomení těžebních limitů než jejich zachování. Řekl to při návštěvě Ústeckého kraje, kde jsou těžební limity stále žhavým tématem. V pondělí zahájenou návštěvu regionu prezident zakončí ve středu, kdy se setká mimo jiné s horníky a vedením dolu ČSA v Mostě.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Příjezd prezidenta do Ústí nad Labem

Článek

Podle Zemana se vždy rozhoduje ne mezi dobrem a zlem, ale mezi menším a větším zlem, je ale třeba zohlednit ekonomiku. „Stačí vzít do ruky kalkulačku a počítat. Já jsem to udělal a vyšlo mi, že menší zlo, zdůrazňuji menší zlo, je prolomení těžebních limitů,“ řekl Zeman.

Po zveřejnění programu prezidentovy návštěvy se objevila kritika, že se nesejde s obyvateli těžbou ohroženého území, ale jen se zaměstnanci společnosti Severní energetická, která těží v lomu ČSA.

Prezident uvedl, že v Horním Jiřetíně před několika lety, kdy ještě pobýval na Vysočině, s místními obyvateli již o limitech debatoval.

Zeman podpořil i zvýšení poplatku za vytěžené uhlí. Mluvilo se o zdražení na desetinásobek i dvojnásobek. „U dvojnásobku to vypadá rozumně a já plně podporuji, aby z toho byl vytvořen zvláštní fond určený nejen na rekultivace, ale zejména na zlepšení životních podmínek obyvatel v zasažených lokalitách,“ dodal Zeman.

Tripartita se na žádné variantě neshodla

Vedle úplného prolomení limitů či jejich zachování jsou ještě další dvě možnosti, které zpracovalo ministerstvo průmyslu pro novou surovinovou politiku státu. Třetí možností je prolomení limitů jen v dole Bílina, ve čtvrté variantě chce ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na jednání vlády prosazovat variantu posunutí limitů v dole Bílina a částečného prolomení v dole ČSA, která by znamenala zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně.

Tripartita se v pondělí neshodla na žádné z variant prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Nejdřív chce mít zprávu o sociálních, ekonomických a bezpečnostních dopadech jednotlivých možností, a to do konce června. Pak se k jednání vrátí. Novinářům to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám