Hlavní obsah

Na Olomoucku váhá ODS mezi ANO s SPD a pravým středem

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucký kraj
Aktualizováno

V Olomouckém kraji se ODS stále nerozhodla, zda bude spolupracovat se středopravicovými stranami, či se přidá do koalice s vítězným hnutím ANO podpořené SPD. Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci nynější chování místní buňky označuje za překvapivé lavírování.

Článek

„Myslím si, že je to velmi zajímavá ukázka toho, jak v ODS nadále přetrvává ten problém, který ji kdysi srazil na kolena. Regiony absolutně nerespektují politiku centra a jsou na něm natolik nezávislé, že si mohou dělat v podstatě cokoliv,“ řekl Novinkám.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk (ANO)

Ačkoli skončili občanští demokraté v Olomouckém kraji až čtvrtí se ziskem 7 mandátů, jejich následující postup bude zásadní pro další utváření nového vedení kraje.

Přehledně: Jaké se v krajích rodí koalice

Krajské volby

Volby zde vyhrálo ANO, které získalo 18 křesel v zastupitelstvu, následované Piráty a STAN (kandidovali společně jako koalice) s 13 křesly a třetími Spojenci pro Olomoucký kraj s 12 křesly, jejichž kandidátku vedl šéf lidovců Marian Jurečka. Jako poslední překročila pětiprocentní hranici SPD a obsadila 5 křesel v 55členném zastupitelstvu.

ODS: Budeme se radit

Na jakou stranu se ODS nakonec přidá, má být jasnější po schůzi krajského vedení strany, které by se mělo sejít tento týden. Za sebou přitom mají již úvodní kolo jednání s jednotlivými subjekty. „Budeme rekapitulovat průběh těchto jednání a snažit se najít další postup," řekl ČTK olomoucký lídr ODS Dalibor Horák.

Pokud jde o Piráty a STAN, platí, že preferují i po jednání s ostatními společnou koalici středopravicových stran. „Jednáním s ANO jsme zakončili první kolo povolebních vyjednávání. Pro nás jsou a zůstanou jako první partner koalice Spojenci, třetí nejbližší subjekt by měla být ODS," uvedl lídr této volební dvojkoalice Josef Suchánek, který by se v případě, že by se ODS přiklonila k této variantě, mohl stát novým hejtmanem.

Spojenectví Pirátů, STAN, Spojenců a ODS by uvítal i Jurečka. „Zástupcům ODS jsem za Spojence deklaroval, že máme zájem o spolupráci v půdorysu těch tří subjektů,“ potvrdil po volbách.

Půta má být znovu hejtmanem na Liberecku

Krajské volby

Okleštěk: SPD se nabízí

Lídr ANO a současný hejtman Ladislav Okleštěk k nynějšímu vyjednávání uvedl, že považuje koalici s ODS za rozumnou, byť o třetím partnerovi podle něj stále jasno není.

Doposud zde vládl právě s občanskými demokraty a ČSSD, která se však letos do krajského zastupitelstva nedostala. „SPD se nabízí, ale v této chvíli ta náklonnost k SPD není, je to otázka jednání," doplnil.

Staré struktury?

Podobný scénář se přitom odehrál i po komunálních volbách do zastupitelstev obcí v roce 2018, kdy ODS vytvořila v Kladně koalici právě s hnutím ANO a SPD. Předseda strany Petr Fiala to tehdy označil za výjimku potvrzující pravidlo. „Nepředpokládám žádné koalice s KSČM, to máme zakázáno, a ani s SPD, tam je to otázka politického vkusu a směřování,“ řekl tehdy Novinkám.

Lebeda však odmítá, že by to ukazovalo na slabou vůdčí pozici Fialy. „Podle mě to vypovídá spíše o tom, že ta ´nová´ ODS není zase tak nová. Má nové vedení, ale ti lidé v regionech jsou stále ti samí, byť tam samozřejmě došlo k nějakým obměnám. Hodně lidí odešlo, ale ukazuje se, že mentalita staré ODS je tam celkem silně zakořeněná. Ochota byť jen zvažovat spolupráci se subjekty jako SPD je pro takovýto typ strany asi neomluvitelná,” uzavírá politolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám