Hlavní obsah

Půta má být znovu hejtmanem na Liberecku

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

V čele Libereckého kraje budou v příštích čtyřech letech tři politické subjekty. Kromě Starostů pro Liberecký kraj, kteří ovládli volby, ještě Piráti a ODS. Hnutí ANO, s nímž Starostové spolupracovali v dosavadní krajské koalici a které bylo ve volbách na druhém místě, skončí v opozici.

Článek

„Nejvyšší volební účast v krajských volbách od vzniku krajů nás zavazuje k přípravě dobrého programového prohlášení, i k takové práci v následujících čtyřech letech, aby ti, co nás dohromady volili, toho nikdy nelitovali,“ řekl Martin Půta (SLK).

V nové krajské radě obsadí Starostové 5 křesel a Piráti a ODS po dvou. Hejtmanem bude dle očekávání už třetí volební období po sobě právě Půta. Kromě postu hejtmana obsadí Starostové ještě resorty dopravy, kultury, sociálních věcí a regionálního rozvoje a evropských dotací. ODS bude řídit školství a zdravotnictví, Piráti zase ekonomiku s investicemi a životní prostředí.

Rozhodcoval mistrovství světa

Noví koaliční partneři zatím nechtěli prozradit všechny nominace na posty radních, některá jména už jsou ale známá. Zajímavé je angažmá současného starosty Jilemnice Vladimíra Richtera (ODS). Ten se do vedení kraje vrátí po 12 letech, ve volebním období 2004-2008 byl totiž radním pro dopravu. Nově bude řídit krajské zdravotnictví.

V Libereckém kraji zřejmě povládne SLK s ODS a Piráty

Volby

Richter, který je vystudovaným kybernetikem, má zajímavého koníčka. Působí jako baseballový rozhodčí s mezinárodní licencí. V roce 2017 jako hlavní rozhodčí řídil utkání na mistrovství světa na Tchaiwanu.

Ze současné sestavy krajské rady by v té nové měl kromě hejtmana Půty pokračovat také jeho náměstek Jan Sviták a radní Květa Vinklátová (oba SLK). Oběma zůstanou jejich rezorty, tedy doprava, resp. kultura a cestovní ruch.

První kolo vyjednávání o koalici se původně zaseklo na požadavku Pirátů, kteří preferovali pouze dvoučlennou koalici jen se Starosty a bez ODS. Ve druhém kole jednání z požadavku slevili. „I když se nedohodla námi preferovaná varianta, věřím, že vyjednaná podoba široké koalice i připravovaného programu bude prospěšná pro Liberecký kraj,” okomentoval novou koalici lídr Pirátů v krajských volbách Zbyněk Miklík.

Reklama

Výběr článků

Načítám