Hlavní obsah

Na akci jen s PCR testem, antigen nestačí, navrhuje zpřísnění opatření Vojtěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) zvažuje úpravy protiepidemických opatření pro hromadné akce. Z testů pro bezinfekčnost by se mohly nově uznávat jen PCR, antigenní by tak nestačily. Ještě dopoledne přitom premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že zpřísnění opatření v příštích dnech není v plánu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po středečním jednání vlády

Článek

O tom, že by antigenní testy již nestačily jako potvrzení o bezinfekčnosti, mluvila už také dříve hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ta tuto změnu opatření navrhla Centrálnímu řídícímu týmu, který sama vede. Ten to ale odmítl, protože antigenní testy jsou uznávány v evropském společenství.

Babiš: Zpřísnění opatření už neplánujeme

Domácí

Vojtěch nyní tvrdí, že takovou změnu ministerstvo alespoň v případě hromadných akcí zvažuje.

„Řešíme otázku určité úpravy režimového opatření hromadných akcí. Teď ještě nechci říkat konkrétně, jak by to mělo vypadat,” uvedl dopoledne ministr pro ČTK.

Centrální tým návrh projedná ve čtvrtek

Návrh projedná ve čtvrtek vládní Centrální řídící tým složený ze zástupců ministerstva a armády pod vedením hlavní hygieničky, který se vyslovil proti obecnému neuznávání antigenních testů.

O uznávání pouze PCR testů hovořil ministr zdravotnictví už v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. „Vzhledem k situaci, jak se vyvíjí, očekávám, že by to mělo být relativně brzy, do týdne až čtrnácti dnů,“ řekl Vojtěch ještě před tím, než Centrální řídící tým ideu neuznávání antigenních testů odmítl.

Svrčinová chtěla zrušit uznávání antigenních testů. Narazila

Domácí

Epidemiologická situace se v České republice zhoršuje, počty nově nakažených skáčou opět po tisících. Za úterý přibylo téměř 10 tisíc nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám