Hlavní obsah

Svrčinová chtěla zrušit uznávání antigenních testů. Narazila

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K prokázání bezinfekčnosti se budou i nadále používat jak antigenní testy, tak průkaznější PCR testy. Zrušení uznávání antigenů podle ČT navrhla Centrálnímu řídícímu týmu hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která jej vede. Tým její návrh v úterý odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová

Článek

„Pokud by nedošlo k zásadnímu zlomu, tak bychom přistoupili k tomu, že bychom uznávali pouze PCR testy, které mají vyšší záchytnost a je tam i snadnější kontrolovatelnost,” prohlásila na konci října na Radiožurnálu hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Válek: Čísla smrdí tím, že přijdeme o Vánoce

Domácí

Situace se od té doby nelepší, ba naopak, čísla nakažených i hospitalizovaných dál narůstají. Svčinová zřejmě i proto navrhla Centrálnímu řídícímu týmu, aby se k prokazování bezinfekčnosti používaly pouze koronavirové PCR testy namísto hojně používaných antigenních testů.

Antigenní testy se uznávají v Evropě

Podle České televize ale tým, který Svrčinová sama vede, na svém úterním jednání její návrh zamítl. Svrčinová pak jako vysvětlení, proč uznávání antigenních testů zůstane i nadále, řekla: „Přestat uznávat antigenní testy úplně nemůžeme, protože se uznávají jako relevantní na území evropského společenství. Tak se v tom přeshraničních styku budou uznávat, samozřejmě.”

Podle ní se ale diskutuje o tom, že by se v některých situacích uznávaly pouze PCR testy. Jako příklad zmínila školy, kde by se mohly v budoucnosti při došetřování ohnisek nákazy preferovat PCR testy.

Mrmlají jen Češi. Cizinci nemají s covidpasem problém, říkají hospodští

Domácí

Vláda se dlouhodobě snaží občany přesvědčit a motivovat k očkování proti covidu-19. Současně pak pomocí úpravy opatření vyvíjí tlak na neočkované. V minulých dnech například začala platit úprava doba platnosti testů, kdy PCR testy místo týdne platí již nyní pouze tři dny. Platnost antigenního testu se zkrátila ze tří dnů na jeden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám