Hlavní obsah

Musela by Sněmovna znovu vydat Babiše? Právníci nemají jasno

Novinky, Barbora Zpěváčková

Pokud by nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl o tom, že by se mělo pokračovat v trestním stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo, není jasné, zda by poslanci museli znovu hlasovat o zbavení premiérovy imunity. Jasno v tom nemají ani sami ústavní právníci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš na zasedání vlády

Článek

„V diskusích o zastavení trestního stíhání předsedy vlády je opomíjena jedna otázka, a sice zda by k případnému obnovení trestního stíhání předsedy vlády ze strany nejvyššího státního zástupce mohlo dojít bez jakýchkoliv omezení,“ řekl Novinkám Jan Kudrna z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Žalobce Jaroslav Šaroch z pražského městského státního zastupitelství na konci srpna rozhodl o zastavení trestního stíhání premiéra Babiše v kauze údajného dotačního podvodu spojeného s Farmou Čapí hnízdo, jeho nadřízený, žalobce Martin Erazím, pak toto rozhodnutí potvrdil.

Žalobce: Babiš jednal účelově, v žádosti o dotaci však o podvod nešlo

Domácí

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má nyní tři měsíce na to, aby stíhání obnovil nebo aby potvrdil závěry svých podřízených. V případě, že by se pravomocně zastavené stíhání obnovilo, není jasné, zda by musela Sněmovna znovu rozhodnout o vydání premiéra.

„V tuto chvíli předseda vlády, který je současně poslancem, není stíhán. Jeho trestní stíhání bylo zastaveno. Ke stíhání by eventuálně mohlo dojít z rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. Ústava však říká, že ke stíhání člena parlamentu je třeba získat souhlas komory, jejímž je členem,“ podotkl Kudrna.

Podle něj se právě teď nabízí otázka, zda by Nejvyšší státní zástupce k rozhodnutí o stíhání předsedy vlády nepotřeboval nový souhlas Poslanecké sněmovny. „V případě pochybností, které může vznést i sám stíhaný, respektive jeho obhájce, by konečné rozhodnutí příslušelo Nejvyššímu soudu,“ míní Kudrna.

Nejsem žádný monarcha, abolice je součástí ústavy, vzkazuje Zeman

Domácí

Další ústavní právník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, Jan Kysela, si ale myslí, že by Sněmovna znovu o vydání premiéra hlasovat nemusela.

„Myslím, že ne. Nešlo by o zahájení, nýbrž o odstranění zastavení, takže by stíhání mělo pokračovat. Sněmovna vydala k určitému trestnímu stíhání, které by rozhodnutím Nejvyššího státního zastupitelství neskončilo,“ sdělil Novinkám Kysela.

Premiér Andrej Babiš Novinkám řekl, že o věci vůbec nechce spekulovat, protože nevidí důvod, proč by mělo být trestní stíhání obnoveno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám