Hlavní obsah

Moravou protéká padesátiletá voda

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiletá voda se valí přes Moravu korytem řeky stejného jména. U Strážnice na Hodonínsku se v noci na čtvrtek řeka dostala přes hodnotu 730 kubíků vody, odpovídající půlstoleté povodni. Kulminovala kolem druhé hodiny v noci průtokem 753 kubíků.

Morava ve Veselí nad MoravouVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku dosáhla řeka vrcholu zhruba o dvě hodiny dříve. K městu nakonec byla celkem milosrdná. Koryto v zástavbě centra města zvládlo nápor, na náplavku za městským úřadem se voda nedostala. Noc si i tak vyžádala práci mnoha lidí, Veselští plnili pytle s pískem a chránili jimi některé objekty poblíž řeky.

„Povodňová komise ORP Veselí nad Moravou dnes na základě monitoringu odvolala povodňový stav na Veličce. Kvůli deštivé předpovědi na další dny a aktuální výšce a síle vody však stále platí 3. stupeň povodňové aktivity na řece Moravě. Je nezbytné zůstat obezřetnými i do dalších dnů, stále trvá stav ohrožení,“ uvedl ve čtvrtek starosta Veselí Petr Kolář (TOP 09).

Hrozba povodní trvá, u Přerova se voda vylila do domů

Domácí

Voda zatopila zahrady některých domů ve Veselí. Do koryta řeky se v sousedství zámeckého parku vyvrátil z koruny hráze vzrostlý strom. I proto míří k lidem výzva. „Opětovně apelujeme, aby občané, není-li to nezbytně nutné, nevystavovali sebe ani své blízké riziku a nevstupovali na podmáčenou půdu a nepohybovali se v okolí vody a stromů, může hrozit nebezpečí,“ žádá starosta o maximální opatrnost.

Nedaleká Strážnice vyvázla bez úhony. „Město má to štěstí, že povodňové hráze, vybudované před desítkami let, nikdo nepoškodil ani nerozebral, a tak jsme problémy neměli. Naopak, naši hasiči v noci vyjeli do nedalekého Kněždubu pomáhat s likvidací vodní laguny a zatopenými sklepy,“ uvedl místostarosta Strážnice na Hodonínsku Walter Bartoš (ODS). Velička, tekoucí kolem města, sice zahrozila, ale nepřinesla velké problémy.

„Velička rychle stoupá, ale rychle odteče. Proti tomu Morava pomalu stoupá a pomalu klesá. Voda, která se z Moravy rozlila do okolních lesů, tam dlouho zůstane,“ řekl Bartoš.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Rozvodněná Morava ve Veselí nad Moravou

Další povodňovou vlnu způsobil déšť, který spadl na část území Kraje Vysočina. Ovlivnil toky směřující na jižní Moravu, zejména Svratku. Ta na základě vzestupu hladin přítoků je od středeční osmnácté hodiny v Židlochovicích na Brněnsku na hodnotách třetího stupně povodňové aktivity.

Část území Vysočiny ale živel ušetřil. Místa v povodí Dyje na Třebíčsku a Znojemsku zasáhl menší příděl srážek, a tak Dyje před vranovskou přehradou nevystoupala ani na první stupeň povodňové aktivity. Vodu zachytila vranovská přehrada, takže novomlýnské nádrže mohly řešit jen velkou vodu na Svratce.

„V Dyji pod Novými Mlýny jsou řízené neškodné odtoky s dosažením i 2. stupně povodňové aktivity, které nezpůsobují povodňové škody,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. O zvýšení odtoku, který byl ve čtvrtek odpoledne 265 kubíků, vodohospodáři informovali obce a povodňové orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám