Hlavní obsah

Hrozba povodní trvá, u Přerova se voda vylila do domů

Právo, Novinky, ČTK, mhr, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na většině Moravy, ve Slezsku a v severovýchodní polovině Čech nadále hrozí povodně vyvolané středečním silným deštěm. Výstraha meteorologů před vysokým rizikem povodní platí až do odvolání pro celou Moravu a Slezsko s výjimkou okresů Znojmo a Moravský Krumlov. Nejhorší je situace u Přerova. V Brodku voda z Olešnice zaplavila pět ulic. Opavskou část Držkovice voda odpoledne odřízla.

Záplavy v Brodku u PřerovaVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

V Držkovicích jsou zaplaveny všechny tři přístupové silnice. Projedou po nich jen velké hasičské vozy, jež převážejí obyvatele, kteří o to mají zájem. Voda se dostala i do sklepů rodinných domů, s jejím odčerpáváním nyní pomáhají tři hasičské jednotky, řekl starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka.

V Brodku voda vnikla i do dvou desítek domů. „Lidé z nich mohli využít náhradní ubytování, které zajistila obec, ale nikdo tak neučinil,“ doplnila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Zatopený byl ještě ve čtvrtek ráno v Brodku podjezd ve směru na Prostějov a Citov, který policisté uzavřeli, uzavřeny byly také dva podjezdy na ulici Milady Horákové v blízkosti řeky Bystřice v Olomouci. Neprůjezdná je mj. i cyklostezka v Moravičanech.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Lidé procházejí zaplavenou ulicí v Brodku u Přerova.

Hasiči velkokapacitním čerpadlem odčerpávají vodu ze zatopeného podjezdu, stéká tam z celé obce. „Máme natažené kilometr dlouhé vedení. Po opadnutí hladiny odčerpáme vodu ze zasažených domů. Zasahujeme také například v Liboši, Grygově, Štěpánově a Hlubočkách,“ řekla Balážová.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Voda zcela zatopila podjezd pod železniční tratí v Brodku u Přerova.

Varování pro východní Čechy

Ohrožená povodněmi je také většina kraje Vysočina, především jeho severní část. Na východě a severu Čech platí varování pro celý Pardubický a Královéhradecký kraj, východní polovinu Libereckého kraje i středních Čech a také pro okresy na východě Ústeckého kraje.

Třetího nejvyššího stupně povodňové aktivity dosahovala dnes po ránu Bečva v Dluhoňovicích, Morava ve Strážnici, Opava v Opavě, Chrudimka v Nemošicích či Novohradka v Úhřeticích.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Po intenzivních deštích rozvodněná říčka Olešnice zaplavila několik ulic v Brodku u Přerova.

Na třech desítkách měřicích stanic dosáhla hladina druhého, tedy středního stupně povodňové aktivity. Druhý stupeň platil mimo jiné na Odře v Bohumíně, Moravě v Olomouci Svratce v Brně-Poříčí nebo Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Téměř ve všech případech už ale výška hladiny stagnovala, nebo klesala. Vyplývá to z aktualizované výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a z údajů na jeho hydrologickém webu.

V Olomouckém kraji déšť v noci postupně ustal a situace na vodních tocích se uklidňuje. Hasiči však stále na některých místech zasahují.

Hasiči ve čtvrtek ráno zasahovali také v Kojetíně na Přerovsku, kde voda zaplavila přízemí ubytovny. „Evakuovali jsme dvě osoby, dva psy a čtyři kočky,“ dodala Balážová.

Vytrvalý déšť rozvodnil řeky, na třetím stupni jsou dvě desítky míst

Domácí

Hasiči měli ve středu v souvislosti s počasím tisíce výjezdů. Odčerpávali vodu ze zatopených míst, stavěli hráze z pytlů s pískem a čistili propusti, aby mohla voda volně odtékat. Na řadě míst také museli odstraňovat popadané stromy a větve, které zlomil vítr.

Reklama

Výběr článků

Načítám