Hlavní obsah

Modlím se. Těším se domů. Ostravský památník válečným veteránům je hotov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

„Těším se domů.“ „Aby nás měli rádi, i když se vrátíme trochu jiní.“ „Modlím se.“ Tyto a mnohé další citáty z vyprávění vojáků pamětníků zdobí nový Památník válečných veteránů v Ostravě. V pátek ho město představilo veřejnosti.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Nový Památník válečným veteránům lidé najdou v ostravském parku Čs. letců. Má tvar tří pohybujících se kuželů.

Článek

„Místo v parku Československých letců důstojně připomíná všechny veterány, ty z historie našeho národa, ale i ty novodobé. Samotné realizaci tohoto unikátního díla předcházela výtvarně-architektonická soutěž,“ připomněl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Soutěž vyhrála sochařka Pavla Sceranková, která je autorkou realizace podoby památníku jako tří kuželů, se kterými se dá volně pohybovat v žulových drahách, a měnit tak význam slov na okruží.

Řehka chce armádu i pro vesmírné války

Domácí

„Chtěla jsem vytvořit takové místo paměti, do kterého může divák vstoupit a symbolicky v něm projít kus cesty s těmi, kteří nesou zkušenost z války. Největší kužel ukazuje mimořádnou situaci války, druhý reflektuje všednodennost a ten třetí, nejmenší, reflektuje situaci doma, po válečném konfliktu,“ vysvětlila Právu sochařka Sceranková.

Texty od válečných veteránů

Na uměleckém řešení památníku se podílel i básník a spisovatel Ondřej Buddeus, který z rozhovorů a příběhů válečných veteránů z 2. světové války, ale i z novodobých válečných konfliktů, jako je Balkán, Mali či Afghánistán, vybral slova, která zdobí kužely památníku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Památník válečným veteránům v Ostravě.

„Ta slova zachycují jejich zkušenost z války i to, jak se cítili po návratu z války domů. Snažili jsme se, aby výběr obratů byl věcný a důstojný, nechtěli jsme žádné hraní na city,“ podotkl ještě Buddeus. Dodal, že texty na památníku se v noci rozsvítí.

Záměr na vybudování Památníku válečným veteránům vzešel z iniciativy Armády ČR. „Je to poprvé, co jsou v Česku připomínáni všichni váleční veteráni, tedy i ti novodobí. O takovém památníku se u nás poprvé mluvilo v roce 2013. Jsem rád, že se to podařilo v Ostravě uskutečnit,“ uvedl plukovník Jaroslav Hrabec, který je autorem myšlenky.

Náklady na vybudování památníku byly 5,2 milionu korun. Většinu zaplatilo město. Kraj přispěl dotací ve výši 700 tisíc korun, půl milionu dala Moravská Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám