Hlavní obsah

Model ÚZIS se naplňuje. Počty hospitalizovaných předpověděl měsíc dopředu

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nemocnicích se aktuálně nachází více než 6600 lidí s koronavirem, tisícovka z nich je ve vážném stavu. Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) tak vyšla předpověď ze začátku října. Nejblíže jsme modelu, který byl vytvořen pro hodnotu R ve výši 1,4.

Foto: Univerzita Karlova/Vláďa Šigut

Na covidovém oddělení KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pomáhají i medici

Článek

Podle optimistického scénáře mělo být nyní sice reprodukční číslo, které ukazuje počet nakažených lidí od jednoho pozitivně testovaného, na hodnotě 1,2. Dosahuje však 1,36. I tak se jedná o mírné zlepšení od 9. října, kdy se pohybovalo kolem 1,5.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je však pro zpomalení epidemie potřeba, aby bylo číslo nižší než jedna.

Chcete zlepšení do Vánoc? Omezte kontakty na třetinu, radí vědecký model

Koronavirus

A jak již dříve navíc upozornil, i kdyby bylo dle příznivého scénáře na konci října „pouze“ 4500 hospitalizovaných, došlo by brzo k naplnění dostupných kapacit, které tehdy hlásily nemocnice.

Optimistická čísla tak ČR sice překročila již před několika dny, nadále však dochází k rozšiřování lůžkových kapacit, aby nemocnice situaci zvládaly. Stát tak rozhodl mimo jiné o vybudování polní nemocnice v pražských Letňanech, jejíž přípravy armáda už dokončila. Další lůžka se chystají na brněnském výstavišti.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

Na konci října 8 tisíc hospitalizovaných

V současnosti se tak nacházíme nejblíže modelovanému scénáři, který odhaduje na sobotu 31. října kolem 8 tisíc hospitalizovaných pacientů.

Jak však upozornil ředitel FN Motol Miloslav Ludvík, zhruba čtyřicet procent hospitalizovaných nemá příznaky. „Spoustu lůžek v nemocnicích blokují pacienti, kteří by měli ležet spíše na sociálních lůžkách s lehkou zdravotní pomocí,“ řekl Novinkám.

Čtyřicet procent lidí v nemocnici nemá příznaky, říká ředitel FN Motol

Domácí

Počet nakažených roste pomaleji

Zároveň tento scénář počítal v druhé polovině října průměrně s 16 390 novými nakaženými denně. Ač tato situace doposud nenastala, i zde opakovaně padají rekordy.

Přibývá lidí se středně těžkým průběhem, kteří se trápí doma, upozorňuje praktická lékařka

Koronavirus

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, se už koronavirem nakazilo téměř 300 tisíc lidí. Vyléčilo se jich zatím více než 112 tisíc. Celkem s onemocněním covid-19 doposud zemřelo 2630 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám