Hlavní obsah

Místo pokut policisté zatím rozdávají reflexní pásky

Šest z deseti mrtvých chodců umírá na silnicích v noci a osm za snížené viditelnosti. Smutná statistika logicky vedla k doplnění zákona o provozu na pozemních komunikacích o povinné reflexní prvky. Policisté či strážníci chodce kontrolují, ale jak ukázal průzkum Práva, zatím místo mastných pokut rozdávají reflexní pásky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok s reflexním prvkem na ruce při představení kampaně BESIP Vidíme se zaměřené na viditelnost chodců a cyklistů.

Článek

Pokuta za absenci bezpečnostních prvků může podle mluvčí městských strážníků v Hradci Králové Evy Kněžourové dosáhnout až 2000 korun. Ale tresty zatím nepadají, to potvrzuje i její kolegyně z jičínské policie Hana Klečalová.

„Spíš provinilcům vysvětlujeme, jak je důležité, aby byli vidět, a při té příležitosti jim i reflexní pásky rozdáváme,“ dodala Klečalová.

„Nyní je podstatná zejména prevence a osvěta, policisté v Plzeňském kraji chodcům také předávají reflexní prvky,“ potvrdila i policejní mluvčí Jana Tomková. Například v pondělí ráno senioři na jedné z rušných křižovatek v centru Plzně dostávali nákupní tašky v reflexních barvách.

Ani od moravskoslezských policistů žádné pokuty zatím nepadají. „Při akcích rozdáváme chodcům reflexní pásky, o které je docela zájem,“ řekl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

V uplynulém půlroce jsme rozdali možná až osm set reflexních pásek na rukáv
Pavel Šoba, policejní mluvčí

Jeho kolega z okresu Frýdek-Místek Vlastimil Starzyk dodal, že lidé dokonce chodí i na policejní služebny a o reflexní pásky žádají. „Bohužel jich nemáme tolik, abychom je mohli rozdávat každému na požádání zdarma. To děláme jen na preventivních akcích.“

Kontrastní pásky místo pokuty zatím dostávají chodci bez reflexních prvků i ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. „Chodce večer kontrolujeme a informujeme je, že by měli mít reflexní prvky. Ty jsme si také od BESIP vzali a rozdáváme je,“ sdělil Právu strážník Městské policie ve Vyšším Brodě Roman Kozel.

Foto: ibesip.cz

I brněnští strážníci hojně na preventivních akcích rozdávají tzv. práskačky, tedy reflexní pásky na rukáv. „Lidé si pro ně chodí i na naše služebny, v uplynulém půlroce jsme jich rozdali možná až osm set,“ uvedl mluvčí městské policie Pavel Šoba.

Strážníci lidem vysvětlují, že reflexní prvky je dobré nosit i ve městě, a to nejen v málo osvětlených ulicích, nýbrž všude, zvláště za snížené viditelnosti.

Jednoznačné plus

Na kvalifikované hodnocení dopadu nového zákona je zatím brzo, ale dotázaní policisté a strážníci jej jednomyslně přivítali. A opět nejde jen o sankce.

„Osobně si ale myslím, že je velice dobře, že se o problematice viditelnosti chodců hovoří, má to preventivní dopad. Všímám si, že lidé i přes den nosí reflexní pásky na taškách, takže povědomí o tom docela je,“ řekl Starzyk.

Na Jičínsku podle tamních policistů počet chodců s reflexními prvky na oblečení určitě stoupl. „Nestačí, aby chodec měl například v ruce baterku. Musí být vidět i zezadu. Proto je nejvhodnější reflexní páska nebo vesta,“ dodala Klečalová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám