Hlavní obsah

Od soboty musejí chodci nosit reflexní prvky, jinak hrozí pokuta

Novinky, zpe

Chodci budou muset od soboty nosit za snížené viditelnosti reflexní prvky. V platnost totiž vejde novela zákona o silničním provozu. Ta stanovuje, že pokud se lidé například za tmy, šera nebo mlhy pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji silnice, která není osvětlená, musí mít nějaký reflexní prvek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok s reflexním prvkem na ruce při představení kampaně BESIP Vidíme se zaměřené na viditelnost chodců a cyklistů.

Článek

Za nedodržení bude hrozit pokuta až dva a půl tisíce korun. „Místo udělování sankcí však policejní hlídky budou lidem spíše domlouvat a rozdávat jim reflexní pásky a tašky, aby příště zákon neporušovali a pohybovali se na silnici bezpečněji,“ slibuje ministerstvo.

Chodci nebudou muset nosit reflexní vesty, stačit by měly i pásky nebo reflexní prvky, které jsou součástí oblečení nebo batohů.

Foto: ibesip.cz

Cílem zákona má být prevence vážných a smrtelných nehod způsobených tím, že chodec nebyl na silnici dostatečně viditelný.

Mezi roky 2012 - 2015 zemřelo podle ministerstva na silnicích 523 chodců, z toho 303 v noci.

„Vhodný reflexní prvek tak může zachránit nemalý počet životů. Vidět a být viděn je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích,“ uvedl resort dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám