Hlavní obsah

Ministrů s policejní ochrankou stále přibývá, nově už ji má i Havlíček

Novinky, jas

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), který ve vládě vede ministerstvo průmyslu a obchodu i resort dopravy, má na základě rozhodnutí kabinetu nárok na policejní ochranu. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválila změnu nařízení, které upravuje výčet osob majících nárok na ochranku. Aktuálně jde již o třetinu členů kabinetu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Havlíček získal trvalou policejní asistenci z pozice ministra průmyslu a obchodu. Zařadil se tak po bok vládních kolegů, kteří řídí ministerstva zahraničí, vnitra, spravedlnosti a financí.

Správce státní kasy figuruje ve vládním nařízení od 21. prosince 2015, kdy tehdejší vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla o změně nařízení. Ministrem financí byl tehdy Andrej Babiš.

Babiš bude mít policejní ochranku. A po něm každý ministr financí

Domácí

„V rámci financí řešíme boj proti hazardu, boj proti organizovanému zločinu, DPH, celní správu... Je tam plno věcí, kde jdeme proti organizovanému zločinu. Už to, co jsem zažil, přes obálku s jedem a různé pokusy přepadnout mě, tak to má opodstatnění,“ argumentoval tehdy Babiš. Po něm nárok na stálý policejní doprovod získala i nynější ministryně financí Alena Schillerová.

Nařízení vlády o zajišťování bezpečnosti určených ústavních činitelů České republiky
Zajištěním bezpečnosti se rozumí souhrn ochranných a bezpečnostních opatření prováděných Policií České republiky k nerušenému výkonu funkce ústavního činitele České republiky.
Rozsah zajištění bezpečnosti závisí na bezpečnostní situaci a možné míře ohrožení.

Babiš v roce 2015 vyčíslil náklady na ochranu na 10 000 korun za den.

Havlíček je pod ochranou od prosince

Havlíček dostal policejní ochranku dočasně loni počátkem prosince na dobu neurčitou.

Server iDnes tehdy uvedl, že policie měla dohlížet na ministrovu bezpečnost v souvislosti s výhrůžkami týkajícími se uhelné komise. Ta je poradním orgánem vlády a připravuje scénáře konce využívání uhlí. Zřízena byla loni v září a vedle ministra jsou v ní rovněž těžební společnosti, ekologové a odborníci z akademické sféry.

Ministr Blatný dostal ochranku

Domácí

Vedle Havlíčka měli dočasně poskytnutou policejní ochranu i dnes již bývalí ministři zdravotnictví Roman Prymula a Jan Blatný (oba za ANO). U nich to souviselo s epidemií koronaviru a opatřeními vlády.

Zesílenou policejní ochranku dostal v souvislosti s odhalením kolem výbuchů muničních skladů ve Vrběticích a vyhoštěním ruských diplomatů i ministr vnitra Jana Hamáček (ČSSD).

Hamáček dostal po vyhoštění lidí z ruské ambasády zesílenou ochranku

Krimi

Kromě výše uvedených ministrů mají nárok na policejní ochranu rovněž prezident a předsedové obou komor parlamentu.

Důvody a detaily přidělení ochranky vláda ani policie nekomentuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám