Hlavní obsah

Hamáček dostal po vyhoštění lidí z ruské ambasády zesílenou ochranku

Novinky, kub
Praha

Ministr vnitra a pověřený šéf diplomacie Jan Hamáček (ČSSD) dostal zesílenou ochranku. Jako ministr vnitra má standardně přidělené ochránce, nyní je jich víc. Zvýšený dozor přišel na řadu krátce poté, kdy Hamáček nechal vyhostit z ruské ambasády 18 diplomatů, které kontrarozvědka označila jako spolupracovníky východních tajných služeb v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích před sedmi lety.

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Mohu potvrdit, že pan ministr má zesílenou ochranku,” řekl v úterý Novinkám mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Informaci přinesl server iDnes.

Podrobnosti k opatření kolem ministra mluvčí nekomentoval. Není zřejmé, zda Hamáčkova ochranka souvisí s nějakou konkrétní hrozbou, nebo ji dostal preventivně vzhledem k dění v posledních dnech, ve kterém hrají hlavní roli tajné služby a diplomacie.

Vyloučeno není vyhoštění dalších Rusů, míní Hamáček

Domácí

Vnitro rovněž ze strategických důvodů nesdělilo, od kdy a kolik ochránců Hamáčkovi přidělili.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

Krátoška zároveň připomněl, že ministr vnitra má podobně jako někteří další jeho kolegové z kabinetu ochranku standardně přidělenou, nyní se u Hamáčka jedná o zvýšený dohled.

Hamáček k vyhoštění ruských diplomatů přistoupil v sobotu poté, co bezpečnostní složky informovaly o tom, že do útoku na muniční sklady ve Vrběticích byla zapojená ruská GRU.

Hamáček si předvolal ruského velvyslance a obrátí se na spojence

Domácí

K výbuchům v muničních areálech ve Vrběticích došlo v říjnu a prosinci roku 2014. V souvislosti s výbuchem česká policie hledá dva muže s ruskými pasy.

Foto: Policie ČR

Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, ve skutečnosti Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga

Ukázalo se, že jsou to stejní muži, které ve Velké Británii podezírají z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala novičokem v roce 2018.

Reklama

Související články

Ministr Blatný dostal ochranku

Policie hlídá dalšího člena vlády. Po ministrovi průmyslu a obchodu a dopravy Karlu Havlíčkovi (za ANO) byla přidělena dočasná ochrana také šéfovi resortu...

Výběr článků

Načítám