Hlavní obsah

Nový semafor: Oranžová je už v šesti regionech

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zveřejnilo aktualizovanou podobu epidemiologického semaforu, který ukazuje rizika nákazy koronavirem v jednotlivých regionech. Na oranžovém stupni je vedle Prahy i Kladno, Kolín, Beroun, Praha-východ a Uherské Hradiště.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Nový semafor.

Článek

Jak již ve čtvrtek avizovala hlavní hygienička Jarmila Rážová, počet oranžových oblastí se rozroste. Razantně na mapě přibylo zelených okresů. Těch jsou momentálně čtyři desítky.

„Praha vykazuje nejvyšší aktuální výskyt nemoci mezi regiony ČR s průměrným denním přírůstkem nad 180 případů. Reprodukční číslo přesahuje hodnotu 1,4, a to i ve skupině seniorů starších 65 let, denní nárůsty v této věkové kategorii nadále rovněž mírně narůstají,“ upozornilo ministerstvo.

Dezinfekce rukou bude v obchodech povinná pouze pro zaměstnance, upřesnila pražská hygiena

Domácí

„Nadále platí, že z větší části jsou případy zaznamenávány u mladší a střední generace s převážně bezpříznakovým nebo mírným průběhem onemocnění. V celkovém počtu přibývá počet případů ve zranitelných skupinách obyvatel, ale procentuálně se stále drží v podílu sedm procent všech případů,“ doplnila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Ve středních Čechách hygienici od pondělí omezí otevírací dobu restaurací a barů. Mezi půlnocí a 6:00 bude muset být zavřeno. ČTK to sdělila mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. K omezení otevírací doby restaurací a barů dojde v Uherském Hradišti.

Doposud byla Praha na druhém (oranžovém) stupni rizika a dalších deset okresů bylo zelených, tedy na prvním stupni rizika.

Zelený stupeň značí výskyt lokálních klastrů nákazy a sporadických případů, oranžový znamená počínající komunitní přenos a narůstající počet osob, u nichž není jasný zdroj nákazy.

Další rekord v počtu nakažených. Oranžové budou nejméně tři regiony

Koronavirus

V červeném stupni se jedná o narůstající komunitní přenos.

Praha se zatím podle středečního vyjádření vedoucí krajské hygieny Zdeňky Jágrové nacházela zhruba v polovině desetibodové stupnice. Zelený stupeň je od 1 do 3, oranžový od 4 do 7 a mezi 8 a 10 jde o stupeň červený.

V posledních dnech přibývají nově potvrzené případy rekordním tempem. Za čtvrtek testy odhalily 1382 nových případů, o den dříve to bylo 1160, v úterý pak 1161.

Od čtvrtka jsou proto v ČR povinné roušky ve všech vnitřních prostorech a ve veřejné dopravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám