Hlavní obsah

Ministerstvo řeklo, kdo se první vrátí do škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V okamžiku, kdy se zlepší epidemická situace a bude možné uvažovat o rozvolnění opatření, bude ministerstvo zdravotnictví navrhovat částečný návrat dětí do škol. V úterý to uvedla mluvčí resortu Barbora Peterová. Kdy by k tomu mohlo dojít, však zatím není jasné.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrat by se měl primárně týkat dětí navštěvujících mateřské školy. Vrátit do lavic by se měli rovněž žáci 1. stupně základních škol a ti, kteří navštěvují poslední ročníky základních a středních škol.

Součástí obnovené výuky bude povinné testování jednou týdně.

Podle 40 procent mladých učitelů je covid bublina a očkování nebezpečné

Koronavirus

„V případě zlepšení epidemiologické situace bude ministerstvo zdravotnictví navrhovat otevření MŠ a prvního stupně ZŠ, posledních ročníků ZŠ a SŠ, a to s povinným testováním jedenkrát týdně s výjimkou plně očkovaných učitelů a učitelů 90 dnů po prodělaném symptomatickém onemocnění covid-19,” uvedla Peterová.

V základních školách by se podle ministerstva zdravotnictví měli testovat i nejmladší žáci, dodala. O problematice testování ve školách se podle ní nyní vedou odborné diskuse.

Na dotaz, zda ministerstvo zdravotnictví pro školy počítá dál s využitím antigenních testů, Peterová řekla, že každý test má svoje limity a je důležité rozlišovat, pro jaký účel a v jaké situaci je používán. PCR testy jsou podle ministerstva hlavně pro určení diagnózy onemocnění lékařem. Při plánování použití PCR testů je podle Peterové navíc třeba zhodnotit dostupnou kapacitu laboratoří i cenu vyšetření.

Chroničtí pacienti by se mohli očkovat od příštího týdne

Domácí

„Preventivní PCR vyšetření bez diagnostické či epidemiologické indikace dle zákona o zdravotním pojištění nelze nárokovat cestou zdravotního pojištění, vyšetření platí instituce, která jej požaduje,” vysvětlila.

O rozvolňování stávajících opatření, která vedla k uzavření většiny obchodů a služeb vláda prozatím neuvažuje. Nouzový stav platí do 28. března. Podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by po 21. březnu mohlo dojít jen k uvolnění volnočasových aktivit z katastru obce na úroveň okresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám