Hlavní obsah

Ministerstvo k rekordnímu nárůstu: Klid, máme to pod kontrolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví v sobotu uvedlo, že páteční rekordní denní nárůst počtu nakažených koronavirem souvisí s masivním testováním, a ujistilo, že počet závažných případů nestoupá. Podle epidemiologa Romana Prymuly ohniska nemoci covid-19 nejsou velká, ale jsou rozšířená poměrně plošně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V pozadí ministr Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Počet těžkých pacientů neroste. Situaci nonstop monitorujeme a máme pod kontrolou, a to díky chytré karanténě," uvedlo ministerstvo zdravotnictví na Twitteru.

Denní přírůstek počtu případů koronaviru v Česku v pátek poprvé přesáhl 500. Dosavadní rekord z 27. března přitom činil 377.

Nárůst nových případů podle ministerstva odpovídá masivnímu testování, kdy se prověřují hlavně lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými. Ministerstvo na Twitteru uvedlo, že v pátek laboratoře provedly 8000 testů, na svém webu ke koronaviru číslo zatím nezveřejnilo. Průměr za všední dny v posledních dvou týdnech je přes 7100 testů denně.

Rážová: Většina je bez příznaků

Podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové je rekordní přírůstek zapříčiněný i tím, že bylo v pátek otestováno velké množství lidí, zvláště z okolí již dříve pozitivně testovaných. V České televizi řekla, že v Česku provedeno bylo 8672 testů.

Rekordní nárůst. Česko má poprvé přes 500 nových případů koronaviru za den

Domácí

„Je potřeba zdůraznit, že i ten velký záchyt v Praze (129 nových případů - pozn. red.) jsou kontakty původně pozitivně testovaných,” řekla Rážová.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienička Jarmila Rážová

Podle hlavní hygieničky se v pátek pozitivní test na covid-19 ukázal především u lidí mladší a střední generace. Většina z nich nevykazuje příznaky nemoci. Doplnila, že nízké počty nakažených jsou v hlavním městě mezi rizikovými osobami. „Zásah do seniorské populace je v Praze minimální. Z celé republiky to netvořilo ani jedno procento,” řekla Rážová.

Zmatky kolem roušek odskákal Maďar. Bude pod dohledem Rážové

Domácí

Prymula: Ohniska nejsou velká

"Ohniska nejsou velká, ale jsou skutečně poměrně plošně," řekl v sobotu Radiožurnálu epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Šíření onemocnění podle něj zatím není dominantně komunitní, u většiny nakažených se daří dohledat jejich kontakty.

Řada případů je podle něj u lidí, kteří se vrátili z dovolené. Potvrdil, že nárůst koresponduje s množstvím testů. I on poukázal na to, že se nezvyšují počty hospitalizovaných a těžkých případů.

Dneska je možná i většinový názor v národě, že není potřeba dělat takto restriktivní opatření, protože klinický průběh je mírný.
Epidemiolog Roman Prymula

Opatření proti koronaviru se podle Prymuly musejí nastavit tak, aby je lidé dodržovali a brali je jako potřebná. „Pokud vyhlásíte nějaké opatření, které bude ignorováno, tak to nemá smysl,“ uvedl.

Babiš: Žádný chaos není. Lidé jsou už z roušek otrávení

Domácí

Poukázal na plán zavést ve vnitřních veřejných prostorách od září roušky, který ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po odporu části veřejnosti zmírnil jen den poté, co ho vyhlásil. "Vnímáme také to, že tady dneska je možná i většinový názor v národě, že není potřeba dělat takto restriktivní opatření, protože klinický průběh je mírný," řekl.

Plošná opatřená jen při nárůstu počtu hospitalizovaných

Zavedení roušek je podle Prymuly v budoucnu možné v regionech, kde takzvaný semafor ministerstva zdravotnictví ukáže výraznější šíření covidu-19 a více ohnisek. Celostátní zpřísnění opatření může nastat, pokud by výrazněji přibývalo hospitalizovaných s koronavirem a těch, kteří mají těžký průběh nemoci.

Z pátečních nově potvrzených případů bylo podle Prymuly 129 v Praze, kde je šíření covidu-19 otázkou sportovních klubů i zdravotnických zařízení a řady dalších malých ohnisek. Sedmdesát nových případů bylo ve středních Čechách a 62 v Moravskoslezském kraji. "Nejsou to nějaká překvapivá, nová zjištění," podotkl.

Pátečních 506 případů koronaviru v Česku překonalo dosavadní denní rekord 377 případů z 27. března. Dosud se tak v ČR covidem-19 nakazilo 21.551 lidí, zhruba tři čtvrtiny z nich se vyléčily a 411 zemřelo. Aktuálně nemocných je 5078 lidí, což je podle současných dat ministerstva zdravotnictví dosud nejvíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám