Hlavní obsah

Ministerstvo je kvůli Babišově auditu ve strachu, tvrdí opozice. O peníze podle ní Česko přijde

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo pro místní rozvoj je podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska pod tlakem. Řekl to novinářům po jednání kontrolního výboru k auditu Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Náměstkyně resortu Daniela Grabmüllerová to ale popírá. Výbor v úterý resort vyzval, aby poslancům poskytl překlady auditní zprávy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Tak, jak se ministerstvo vykrucuje a ministryně pronáší výroky, které jsou v rozporu, a tak, jak nejsme schopni dostat jednoznačnou odpověď, nepochybuji o tom, že je ministerstvo buď ve strachu, nebo pod tlakem. V každém případě nejedná v zájmu ČR, ale v zájmu Andreje Babiše,“ řekl po jednání výboru předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ten zároveň navrhoval, aby výbor přijal výzvu vládě, aby minimalizovala škody, které z auditní zprávy vyplývají, a ukončila střet zájmů premiéra. To ale ostatní poslanci z ANO nepodpořili a usnesení tak neprošlo.

Babiš: Neodstoupím, není důvod. A Unii se nic vracet nebude

Domácí

Poslanec ANO Jiří Bláha nařkl pravici z toho, že diskriminuje podnikatele, když chtějí vstoupit do veřejného života. „Stavíte se za podnikatele jen slovně, činy nejsou vidět," uvedl.

Sněmovní kontrolní výbor naopak prosadil žádost resortům pro místní rozvoj a zemědělství, aby mu poskytly oficiální překlady auditních zpráv EK o údajném střetu zájmů premiéra Babiše.

Do té doby, než dokumenty výbor dostane, jednání přerušili. Na výsledky výboru čeká i plénum Sněmovny, které se informacemi o auditu Evropské komise ke střetu zájmů českého premiéra zabývalo začátkem prosince.

MMR: Nelžeme, pracujeme apoliticky

Výbor chtěl slyšet informace o tom, jak resort postupuje, od náměstkyně Daniely Grabmüllerové. Ta odhaduje, že český překlad závěrečné auditní zprávy dorazí „pod stromeček, nebo k Novému roku“.

Česko možná bude po Agrofertu vymáhat 451 milionů

Ekonomika

K žádosti výboru získat překlad materiálu zopakovala, že auditní zpráva i odpověď na ni jsou důvěrné, což jako státní úředníci budou ctít. Odmítla i to, že by úředníci byli ve strachu nebo pod tlakem.

„V žádném případě nepracujeme v zájmu žádného beneficienta. Pracujeme odborně, nestranně a nepoliticky, nelžeme a nikoho neobelháváme,“ řekla na výboru náměstkyně.

Bělobrádek: O peníze přijdeme

Poslanci ale s jejím sdělením spokojení nebyli. Lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek uvedl, že Česko o peníze určitě přijde.

Neznám lidské právo čerpat dotace, vmetl nepřítomnému Babišovi Stanjura

Domácí

„O ty peníze přijdeme. Jde o to, jak velká finanční ztráta to bude,” uvedl Bělobrádek. Reagoval tak na slova premiéra o tom, že Česko žádné peníze vracet nebude. To se podle Bělobrádka opravdu nestane, ale Česko jednoduše další peníze nedostane a hrozí i úplné zastavení dotací.

Ačkoliv ministerstvo pro místní rozvoj odmítlo audit zveřejnit, objevil se v médiích a dispozici ho má i pražský primátor Zdeněk Hřib. Ze zprávy vyplývá, že by Česko mělo nyní vracet do Bruselu 50 milionů korun.

Dalších zhruba 235 milionů korun zatím zaplatilo či přislíbilo firmám z Agrofertu v rámci dotací samo ministerstvo. Audit upozorňuje, že stát je už z Bruselu nedostane, Česko by je tak mělo vymáhat po Agrofertu.

Reklama

Výběr článků

Načítám