Hlavní obsah

Ministerstva lhala, zlobí se senátoři kvůli tajnůstkaření ohledně auditů o Babišovi

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Senátory naštvala ministerstva financí, zemědělství a pro místní rozvoj. Resorty jim totiž odmítly předat předběžné audity Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu, že jsou neveřejné. Podle senátorů to ale není pravda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Předběžné audity Evropské komise (EK) o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše má řešit dočasná senátní komise. Pracovat na nich ale nemůže, protože ministerstva odmítla audity poskytnout s tím, že je na základě nařízení EK vydat nemohou.

Senátoři proto napsali Evropské komisi. Z odpovědi podle šéfa senátní komise Zdeňka Nytry (ODS) vyplývá, že ministerstva lhala.

Pohrdají Senátem, zlobí se Nytra

„Ministerstva záměrně Senátu neříkala pravdu, když odmítala spolupracovat s jím zřízenou dočasnou komisí pro návrhy auditních zpráv,“ tvrdí Nytra.

„Na naši žádost na EK o svolení českým ministerstvům poskytnout nám předběžné auditní zprávy jsme nyní obdrželi odpověď ve smyslu, že EK nezaujímá stanovisko ke vztahům a odpovědnosti orgánů ČR podle jejího vnitrostátního práva,“ dodal senátor.

Ministerstva podle Nytry svým odmítavým přístupem pohrdají Senátem a porušují zákon o jednacím řádu Senátu.

Není to korektní, ohradilo se ministerstvo

Ministerstvo financí se proti tvrzení senátorů ohradilo s tím, že se jedná o nekorektní interpretaci. „Ministerstvo financí opakovaně předsedovi senátní komise doporučilo, aby se se žádostí o poskytnutí dokumentu obrátil přímo na jeho autora, tedy na Evropskou komisi,” uvedlo v reakci ministerstvo.

„Případné přehodnocení negativního stanoviska ke zveřejnění dokumentu je výhradně v pravomoci Evropské komise, která přitom svůj nesouhlas s poskytnutím dokumentu komunikuje zcela jasně,” stojí v prohlášení.

Nytra se chce nicméně znovu obrátit na zmíněná tři ministerstva s žádostí o spolupráci a poskytnutí obou předběžných auditních zpráv včetně reakce české strany na ně.

Odpověď na auditní zprávy zpracovalo ministerstvo pro místní rozvoj. Ministryně Klára Dostálová (za ANO) ale nechtěla komentovat, co v odpovědi zaznělo. Ona sama prý obsah reakce nezná. Koncem srpna v rozhovoru pro Deník N ale řekla, že „rozporovali každou větu“.

„Až přijde finální zpráva, bude to trošičku jiná otázka. Nyní ale rozporujeme každou větu na každé stránce. Cítíme se velmi dotčeni, protože spousta věcí není pravda,“ uvedla Dostálová v rozhovoru.

Babiš střet zájmů odmítá

Evropská komise v předběžných auditních zprávách tvrdí, že český premiér má stále vliv na koncern Agrofert, který patří do jeho svěřenského fondu. Podle komise to představuje problém ve vztahu k čerpání dotací.

Česká republika by v takovém případě mohla vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Premiér Babiš to ale odmítá a dlouhodobě opakuje, že Česko žádné peníze nebude muset vracet.

Senátní komise o předběžné audity požádala také české zastoupení při Evropské komisi v Bruselu. Zároveň vyzvala ministerstvo spravedlnosti, aby poskytlo informaci ohledně konečného vlastníka holdingu Agrofert.

Komise má analyzovat audity do konce ledna příštího roku. Další zasedání se uskuteční 24. září, senátoři si už pozvali ministryni Dostálovou. Během podzimu chtějí vyslechnout i premiéra Babiše.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám