Hlavní obsah

Milostivé léto bude až od září. Peníze poslané dříve přijdou vniveč, zdůrazňuje Hůle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opakování milostivého léta, které umožní lidem zbavit se vymáhaných dluhů u veřejných institucí, státních a polostátních firem, bude platit až od 1. září. Peníze, které člověk pošle před začátkem září, tak zaplatí prakticky zbytečně. Upozornil na to expert na oddlužování z Člověka v tísni Daniel Hůle.

Ilustrační snímek

Článek

„To že zákon podepsal prezident neznamená, že to je účinné. Cokoli pošlete před 1. 9., přijde vniveč,“ upozornil na Twitteru Hůle s tím, že mu volají již lidé, kteří Milostivé léto zaplatili.

„Spoustě lidem tak zůstanou jen oči pro pláč,“ zdůrazňuje.

Díky milostivému létu dostane část dlužníků v exekuci šanci splatit vymáhané peněžité závazky u veřejných institucí, státních a polostátních firem bez úroků nebo penále. Nutné bude splatit pouze původní dlužnou částku plus fixní odměnu pro exekutora.

Týkat se to bude exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem. Zbavit se tak dlužníci můžou svých dluhů u samospráv, úřadů, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu či České televize.

Kontaktujte exekutora

Konkrétně bude muset dlužník exekutorovi písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle pravidel milostivého léta. Bude také moci požádat o sdělení výše dlužné částky, kterou má ještě uhradit. Exekutor bude muset odpovědět do 15 dnů. Při překročení této lhůty se dlužníkovi milostivé léto prodlouží.

Část dlužníků v exekuci opět získá šanci splatit závazky bez úroků či penále

Domácí

Paušální náhrada nákladů exekuce pak bude činit 1815 korun s daní z přidané hodnoty, další stanovené penále bude dlužníkovi odpuštěno.

Dosud 42 tisíc zastavených exekucí

První milostivé léto se uskutečnilo od loňského 28. října do letošního 28. ledna. Takto exekutoři podle podkladů k návrhu zákona zastavili zatím 42 000 exekucí.

Podle Exekutorské komory mohli dlužníci akci využít u celkem 1,3 milionu exekucí. Nyní půjde podle iniciátorů zákona o poslední šanci zbavit se tímto způsobem dluhů na řadu let.

Výborný: Nové milostivé léto pomůže dlužníkům i věřitelům

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám