Hlavní obsah

Michálek: Je to jako mafie, STAN a Redla musíme řešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situaci místopředsedy STAN a ministra školství Petra Gazdíka chtějí Piráti příští týden řešit se svými volebními partnery. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek Právu řekl, že nové informace kolem Hlubučkovy kauzy jsou překvapivé a v rozporu s dřívějšími vyjádřeními STAN.

Foto: Foto archiv Jakuba Michálka, Petr Vrabec

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu pirátů.

Článek

Jak Piráti pohlížejí na situaci Petra Gazdíka?

Požádali jsme k tomu o ko­aliční jednání, kde bychom tyto záležitosti probrali. Jsme dost zklamaní věcmi, které vyplouvají na povrch a které vůbec nekorespondují s tím, jaké informace nám dřív kolegové podávali o svých případných kontaktech na pana Redla.

Co vás nejvíc znepokojuje?

Domnívám se, že korupce v dnešní politice má mnoho různých podob a toto je taková čtvrtá cenová kategorie, kde to vyloženě funguje jako mafie z 90. let. Bylo to pro mě hodně nepříjemné čtení, když jsem viděl, že je něco takového možné. To jsem opravdu netušil, že takhle běží čilá spolupráce s panem Redlem, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře.

Z kauz stamilionových podvodů Redla vysekala nesvéprávnost. Teď je to jinak, říká policie

Krimi

Náznaky, že kolem pana Hlubučka není všechno standardní, byly. Ale tato část pro mě překvapivá je. Na druhou stranu, kauza je to nepříjemná, ale první v historii Prahy, kdy se koaliční strany aktivně podílely na tom, aby byla odhalena a zdokumentována korupce nějakých jiných entit.

Je ve vedení Pirátů shoda na tom, jestli má Petr Gazdík zůstat ve vládě?

V tento okamžik především chceme diskutovat o nominaci pana hejtmana Půty, který je trestně stíhán, do dozorčí rady ČEZ. S tím máme problém a vyrozuměli jsme o tom premiéra a ministra financí, do jehož gesce to spadá. Za těchto okolností nominaci považujeme za velmi nevhodnou.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Další kroky kolem Petra Gazdíka budu komentovat až po jednání. Určitě tam budeme chtít vědět, jaké kroky STAN provede k tomu, aby bylo vyloučeno jakékoliv působení lidí z té mafiánské struktury.

Reklama

Související články

Soud vzal do vazby exnáměstka Hlubučka

Obvodní soud pro Prahu 9 v pátek poslal do vazby bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) v kauze korupce v pražském dopravním podniku...

Výběr článků

Načítám