Hlavní obsah

Z kauz stamilionových podvodů Redla vysekala nesvéprávnost. Teď je to jinak, říká policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) i státní zástupci mají podle informací Práva za to, že hlavní obviněný v kauze kolem zakázek pražského dopravního podniku (DPP) Michal Redl je v současnosti svéprávný, a tedy i trestně odpovědný za své jednání v tomto případu.

Policie přivezla na jednání o vazbě Michala RedlaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Zlínský podnikatel měl přitom v minulosti svéprávnost soudem omezenou, což ho uchránilo před trestem ve dvou kauzách kolem uprchlého Radovana Krejčíře, kde byl Redl původně jako jeho komplic rovněž obviněn.

Kvůli posudku soudních znalců, kteří potvrdili Redlovu vážnou duševní poruchu, ale státní zástupce musel jeho stíhání v roce 2014 přerušit. Lékaři totiž sdělili, že není schopen chápat průběh trestního ani soudního řízení, a navrhli omezit jeho svéprávnost.

Má pas i řidičák

„Máme dost důvodů a důkazů pro to, že je to jinak,“ řekl k tomu v pátek Právu důvěryhodný zdroj blízký vyšetřování případu, který je přesvědčen o tom, že Redl je plně svéprávný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michala Redla přivádí eskorta k soudu.

Ostatně totéž si myslí i policie, podle níž omezení Redlovy svéprávnosti přestalo mezitím platit. Vyplývá to z textu středečního usnesení o zahájení Redlova trestního stíhání, které má Právo k dispozici.

„Mám za úkol, ať jste happy.“ Policejní mikrofony nahrály čachry kolem dopravního podniku

Krimi

„Ze zajištěných podkladů se podává, že doba omezení svéprávnosti byla stanovena mimo jiné rozsudkem soudu z 3. října 2014 na dobu tří let, následně byla prodloužena rozsudkem téhož soudu 10. dubna 2018 (s nabytím právní moci ke dni 19. května 2018) o další tři roky,“ napsali policisté v dokumentu. Z toho plyne, že podle nich již Redl nejpozději od loňského 19. května (tři roky od posledního rozsudku) omezen na svéprávnosti není, i když připouštějí, že k datu vyhotovení textu obvinění neměli k dispozici přesné znění rozhodnutí Okresního soudu Plzeň-město v této věci. Podle informací Práva Redlovi zůstal pas i řidičský průkaz.

Podnikatel podle hovorů, které detektivové zaznamenali, budoucnost svého omezení řešil ještě letos na jaře, kdy měl prý naplánovaná soudní jednání. „V rámci nich mimo jiné požadoval povolení sňatku se svou družkou D. F., případně se domáhal zvýšení limitu pro dispozici s peněžními prostředky,“ uvedli policisté v textu obvinění.

Prověří ho i zpětně

Podle zjištění Práva však míní jít kriminalisté a žalobci ještě dál a chtějí zpětně prověřit i to, zda skutečně měl být Redl omezen na svéprávnosti už v době vyšetřování kauz kolem Krejčíře.

„Samozřejmě se tím budeme zabývat,“ řekl k tomu zdroj blízký vyšetřování. „U všech aktérů se zabýváme jejich minulostí,“ dodal v obecné rovině.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Podle advokáta Jaroslava Ortmana by to pak mohlo být důvodem pro přezkum celé věci a případnou obnovu procesu.

„Rozhodně bude v tomto trestním stíhání učiněno další znalecké zkoumání pro potřeby tohoto trestního stíhání. Pokud se bude diametrálně lišit od toho, co našel předchozí znalec, tak se bude dělat přezkum a je to důvod pro obnovu a případný postih za křivý znalecký posudek,“ uvedl Ortman.

Policie odváží Hlubučka od souduVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podvod za sto milionů

Zlínský podnikatel Redl měl v minulosti blízko k jednomu z nejznámějších českých zločinců, k Radovanu Krejčířovi. Byl obžalovaný v kauze společnosti Technology Leasing, kde se měl dopustit stomilionového podvodu.

V kauze bylo původně i s Krejčířem stíháno deset lidí. Dvěma z nich žalobkyně trestní stíhání přerušila kvůli duševní chorobě. Mezi nimi byl právě Redl. Jeho advokát Vladimír Turek totiž předložil soudu lékařský posudek o tom, že je vážně psychicky nemocný a částečně je omezena jeho svéprávnost. Právu v pátek telefony nezvedal.

A na duševní chorobu to zkusil uhrát i samotný Krejčíř, který ale nakonec z ČR uprchl.

Pohledem Thomase Kulidakise: Babišovo ANO by kvůli kauze STAN moc škodolibě hýkat radostí nemělo

Komentáře

A jak je to se svéprávností obecně? „Podmínkou, aby byl člověk trestně odpovědný v plné míře, je, aby byl plně svéprávný. Protože jinak není schopen vnímat trestní řízení nebo se dostatečně hájit a podobně. U těchto lidí bývá trestní řízení zastaveno, nebo pokud jde o nemoc, u které se předpokládá, že je léčitelná, tak může být trestní řízení přerušeno,“ sdělil advokát Jan Černý.

Kromě toho byl podnikatel Redl Krejčířovým komplicem ještě v jedné kauze. Týkala se případu jihlavské společnosti M5, kde měl Krejčíř a jeho společníci od listopadu 2001 do ledna 2002 zneužívat povolení nezajišťovat celní dluh. Nemuseli tak na hranicích hotově platit clo. Stát na daních připravili o 533 milionů korun. Trestu se opětovně vyhnul ze stejného důvodu. Server iRozhlas.cz poté v roce 2017 upozornil, že Redl je dál velmi aktivní a napojený na špičky hnutí STAN.

Reklama

Výběr článků

Načítám