Hlavní obsah

Mendelova réva v Brně uschla, zachránili ji Japonci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela sice proslavil hrách a jeho pokusy s ním, neméně zajímavý osud však měla i jeho vinná réva, kterou také používal ke svému bádání.

Foto: univerzita Mendelova, ČTK

V Brně dosud roste vinná réva, kterou pěstoval řeholník a přírodovědec Gregor Johann Mendel. Přivezl si ji zřejmě z Itálie. V době, kdy brněnská vinice zanikla, révu uchovávali botanici v Japonsku.

Článek

Mendel vedle hrachu původně uvažoval o křížení více druhů rostlin, a nechal si proto dovézt z Itálie i odrůdu nepříliš známé révy. Rostla v areálu augustiniánského opatství na Starém Brně ještě dlouho po jeho smrti. Když v Brně odumřela, opět ji na Moravu přivezli.

Japonci byli mezi prvními, kdo pochopili význam jeho práce, a proto když se v roce 1910 dělala sbírka na brněnskou Mendelovu sochu, poslali i oni finanční příspěvek. O tři roky později pak Brno navštívil profesor Manabu Miyoshi, který si transsibiřskou železnicí přes Rusko odvezl výhonek Mendelovy révy a zasadil jej v botanické zahradě Tokijské univerzity, kde réva roste dodnes.

Vědci představili výsledky výzkumu Mendelovy DNA. Měl nadprůměrnou hlavu

Věda a školy

Tři keře

Jenže v Brně Mendelova réva později odumřela. „Koncem devadesátých let jsme díky neuvěřitelné náhodě získali z Tokia výhonek z oné původní Mendelovy révy a nyní z ní máme už tři keře,“ řekl Právu vedoucí botanické zahrady Michal Pavlík.

„Ono to po vinařské stránce co do kvality není nic moc, ale její příběh je jedinečný,“ dodal Pavlík. Právě bílé zdi za hlavním pavilonem Botanické zahrady Mendelovy univerzity v Brně nyní keře Mendelovy révy popínají. A raší na nich hrozny.

Na vinici sv. Kláry v Praze začíná sezona burčáku

Koktejl

Možná o ní Brňané ani nevědí a patrně jen málokterý moravský vinař tuší, že vůbec existuje Mendelova réva, nicméně v zemi vycházejícího slunce je tomu jinak. Tamním členům Mendelovy vědecké společnosti je velmi dobře známa, a dokonce o ní pořádají i přednášky.

V Brně ji v neděli představil expertům na světové konferenci genetiků ve své přednášce rostlinný genetik profesor Toshiuki Nagata. „Máme radost z toho, že jsme přispěli k záchraně Mendelovy révy. Na Tokijské univerzitě se z ní občas dělá i Mendelovo víno,“ řekl Právu s úsměvem Nagata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám