Hlavní obsah

Festival Mendel začne příští týden, vrcholem bude koncert amerických Kool & the Gang

– Brno

V červenci letošního roku uplyne 200 let od narození Gregora Johanna Mendela, zakladatele genetiky a objevitele základních zákonů dědičnosti. V rámci oslav jubilea proběhne v Brně Festival Mendel. Kromě komentovaných prohlídek historických míst si organizátoři připravili i řadu koncertů, které budou pro veřejnost zdarma.

Foto: Festival Mendel

Kapela Kool & the Gang bude hlavním tahákem hudební části Festivalu Mendel.

Článek

Festival, který se koná pod záštitou organizace UNESCO, začíná 17. července. Návštěvníkům nabídne komentované prohlídky historických míst, výstavu v prostorách Opatství a řadu koncertů.

Hostem festivalu bude mezi jinými i slavný britský spisovatel Simon Mawer, autor románu Mendelův trpaslík. V něm hlavní hrdina, vědec, Benedict Lambert celý život věnuje zkoumání genetické choroby, která postihla i jeho samotného. Zároveň je vzdáleným Mendelovým příbuzným. Diváci se mohou těšit i na Mawerovo autorské čtení.

Umělkyně Kateřina Šedá připravila pro Festival Mendel projekt CELEJ VON, jehož součástí je ojedinělá Národní sbírka zlozvyků. Prostřednictvím webových stránek můžete nejen zaregistrovat vlastní zlozvyk, ale také zjistit, jakou slabůstku měl právě geniální vědec Mendel.

Kool & the Gang, Filharmonie Brno i Ewa Farna

Hudební vystoupení budou probíhat v pátek a v sobotu 22. a 23. července na pódiích v centru Brna. Koncerty jsou pro návštěvníky zdarma.

Vrcholem hudebních vystoupení bude v pátek 22. července koncert legendární americké kapely Kool & the Gang. Ten začíná od 21 hodin a zazní i největší hit kapely, píseň Celebration.

V pátek rovněž proběhne slavnostní koncert Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru, který uvede Janáčkovu Glagolskou mši z baziliky Nanebevzetí Panny Marie v Brně spolu se světovou premiérou významného skladatele Tigrana Mansuriana Orhnerg – Nahapet Bari a bude živě přenášen do prostoru na Mendlově náměstí, aby na něj mohl přijít opravdu každý.

V sobotu 23. 7. odpoledne a večer se na dvou pódiích na Mendelově náměstí vystřídá desítka českých interpretů. Vyvrcholením večera bude koncert Zlaté slavice Ewy Farné. Finále koncertu doprovodí monumentální ohňostroj z hradu Špilberk.

V průběhu odpoledne vystoupí například Barbora Poláková, Thom Artway, rocková kapela Jamaron, Lake Malawi, Kateřina Marie Tichá s kapelou Bandjeez, orchestr B-Side Band s bandleaderem Josefem Buchtou s mladým talentovaným zpěvákem a multiinstrumentalistou Jayem Delverem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám