Hlavní obsah

Memoriál Alfreda Nikodéma přilákal do ledové Vltavy v Praze 400 otužilců

– Praha

V mrazivém počasí si tradiční vánoční plavání ve Vltavě dopřály v neděli čtyři stovky otužilců. Nejstarší, největší a nejznámější otužilecká akce v republice, Memoriál Alfreda Nikodéma, slaví právě v tento den jubilejní 75. ročník. Milovníci ponorů do ledové vody se scházeli dopoledne na Slovanském ostrově. Podobně studenou vodu jako letos zažili otužilci v Praze naposledy před osmi lety.

Foto: David W Cerny, Reuters

Závodníci se zúčastnili tradičního memoriálu

Článek

Na Slovanském ostrově odstartovaly v 11:00 závody na třech různě dlouhých tratích. „Plavu již tři roky, začal jsem ještě před covidem,” řekl před startem Hanuš Provázek, který dnešní studenou vodu bere jako výzvu a poplave nejdelší trať. Oblékl si dvě plavecké čepice stejně jako jeho přítelkyně Andrea. Ti, kdo si při plavání ve studené vodě neponořují hlavu, nosí dokonce kulicha, hlavou totiž z těla odchází nejvíce tepla, doplnil.

Podle ředitele soutěže a předsedy I. plaveckého klubu otužilců Praha Tomáše Prokopa měla voda před závodem 3,4 stupně, od noci klesala teplota s každou hodinou. Účastníci tak mohou usilovat o otužilecké výkonnostní stupně. To lze jen v takzvané ledové vodě, tedy vodě o teplotě do čtyř stupňů Celsia. Teplota vzduchu na Štěpána v centru Prahy byla minus šest stupňů Celsia.

Zavřená sportoviště ženou Čechy do ledové vody

Koktejl

Loni se akce konala navzdory protipandemickým opatřením, když ministerstvo zdravotnictví pro ni učinilo výjimku. Voda měla před rokem 5,8 stupně, teplota vzduchu byla 1,8 stupně a zaplavalo si 260 otužilců. Také letos se mohou účastnit jen lidé po prodělání nemoci covid-19, ti, kdo jsou očkovaní, nebo za určitých podmínek po předložení negativního PCR testu.

Nejstarším plavcem je letos Blanka Vyskočilová z Hradce Králové, které je 82 let, nejmladším účastníkem je desetiletá Kateřina Rejzková z Holoubkova.

Ledový Čech překonal světový rekord

Domácí

Měřená soutěž na 750 metrů je Memoriál Františka Venclovského, dvě tradiční kondiční tratě mají 100 metrů jako Memoriál Štěpána Poláka a 300 metrů jako Memoriál Oldřicha Lišky. Soutěže se v neděli zúčastnili plavci z České republiky, Slovenska, Polska, Německa, Británie, Rakouska, USA a Ruska.

Foto: David W Cerny, Reuters

Memoriálu Alfréda Nikodéma se zúčastnily čtyři stovky otužilců

Mezi aktivními účastníky je několik přemožitelů kanálu La Manche včetně Abhejali Bernardové, která kanál pokořila v rámci unikátního ultratriatlonu – po přeplavání úžiny pokračovala jízdou na kole do Chebu a odtamtud do Prahy běžela. Bernardová navíc v roce 2018 úspěšně dokončila takzvanou Oceans Seven – náročnou výzvu pro dálkové plavce, jejíž splnění zahrnuje překonání sedmi průlivů na sedmi kontinentech.

Otužilec se na tři hodiny ponořil do ledu, čeká na potvrzení rekordu

Muži

První vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě, tehdy pod vedením samotného Alfreda Nikodéma, se konalo v roce 1923. Za první ročník pod názvem Memoriál Alfreda Nikodéma se považuje akce z roku 1947. Otužilci si v neděli připomněli, že letos 30. července uplynulo 50 let od zásadního milníku, kdy v roce 1971 František Venclovský jako první Čechoslovák překonal kanál La Manche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám