Hlavní obsah

Zavřená sportoviště ženou Čechy do ledové vody

Právo, Pavel Orholz

Zavřené bazény i sportoviště dohání řadu Čechů k novým nápadům ohledně volnočasových aktivit. Většina sportovců se uchyluje k běhání a stále častěji také k otužování. Lidé vyráží i v listopadu k řekám, rybníkům a jezerům, kde vydrží dlouhé minuty, i když se teplota vody pohybuje kolem deseti stupňů Celsia. Podle lékařů je otužování blahodárné na imunitní systém.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ve Frymburku u Lipna se koupala ve čtvrtek šestice místních. Vyráží k Lipnu už skoro každý den bez ohledu na počasí.

Článek

Ve čtvrtek dopoledne vyrážela partička šesti kluků ve Frymburku na koupel v Lipně. Voda i vzduch měly kolem deseti stupňů. Kluci se takhle otužují už přes rok skoro každý den.

„Poprvé jsem si to vyzkoušel loni v září, když jsem byl ve Skotsku a nebyla tam žádná sprcha ani bazény. Postupně se přidávali další kluci a nyní chodíme už skoro každý den, jak nám vyjde práce,“ pochvaloval si na břehu Lipna ve Frymburku 22letý David Antl.

Zmínil, že nyní vydrží s některými kamarády v devítistupňové vodě i devět minut. Nejlepší je však podle něho otužování v zimě. „Je jasné, že tam nevydržíte tak dlouho, ale pro organismus je to prostě fantastické. Vždy si v ledu uděláme díru a jdeme na to,“ popisoval s tím, že uvažuje i o účasti na některé z novoročních nebo silvestrovských otužovacích akcí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ze začátku stačí začít studenou sprchou.

Jeho kamarád Samuel Mihalovič zmínil, že otužování je skvělým doplňkem k řadě dalších sportů. Oba kluci se shodli, že od té doby, kdy se začali otužovat, neměli ani chřipku, a navíc i v zimě mohou vyrazit ven v kraťasech, aniž by takzvaně klepali kosu.

Zvyšování odolnosti

O dobrém účinku na lidský organismus při otužování hovoří i lékaři. „Otužování chladnou vodou má nezastupitelnou úlohu v přirozeném zvyšování odolnosti populace vůči mnohým chorobám," uvedl lékař českokrumlovské vodní záchranné služby Tomáš Dvořák.

Dodal, že důležité je postupné navykání organismu na otužování. Podle něj na úvod stačí ranní studená sprcha. Podle velitele lipenských záchranářů Milana Bukáčka může být správně nastavené otužování také receptem na zlepšení psychického zdraví otužilců, které může být narušené koronakrizí.

„Studená voda nám pak dělá dobře na duši. Když otužilec vyleze ven ze studené vody, osuší se, zahřeje, zapomene na koronavirus a svět je hned mnohem krásnější. Je to zvláštní fenomén dnešní doby, protože počty otužilců narůstají," doplnil Bukáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám