Hlavní obsah

Měl nahradit Blatného, ale nabídku nedostal. Nikdo o mé názory nestojí, říká Běhounek

Ačkoli prezident Miloš Zeman avizoval, že je připravený na výměnu ministra zdravotnictví, kandidáta, o kterém se spekuluje v kuloárech, nikdo neoslovil. Alespoň to bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) tvrdí. Pro Novinky připustil, že se smířil s tím, že o jeho názory nikdo nestojí.

Foto: David Taneček, ČTK

Jiří Běhounek

Článek

„Nikdo mně nic nenabídl. Nebudu se vlamovat do zavřených dveří. Když není zájem, nemíním to komentovat dál,“ uvedl Běhounek.

„Vyrovnal jsem se s tím, že je prostě třeba mít tady dále nejasno a chaos. Zavírat, nezavírat, s tím, že fabriky necháme, dál budeme pokračovat a za měsíc budeme zase koukat jako puci. Když je tohle cesta, ať si po ní jdeme,“ doplnil.

Zeman odepsal ministra Blatného, Babiš to popřel

Domácí

První spekulace o možnosti, že by měl do konce března skončit ve vládě, jak ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), tak ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), a že by si tyto resorty vyměnily ANO a ČSSD, se objevily v polovině února. Místo v čele zdravotnického resortu měl získat právě Běhounek.

Prezident Zeman o něm v nedělní Partii na TV Prima řekl, že to byl úspěšný hejtman Vysočiny i úspěšný předseda Asociace krajů a je to velmi schopný krizový manažer.

Prymula bude radit Zemanovi

Domácí

Na současném ministru Blatném pozoruje prezident podle svých slov naopak syndrom vyhoření. Kdyby si ministr odpočinul, bylo by to podle Zemana k dobrému.

Dodal však, že změna ve vládě je v kompetenci premiéra Babiše. Řekl, že pokud mu premiér nějaký návrh změn ve vládě předloží, pak mu bez váhání rád vyhoví. Ten však možné změny opakovaně popřel.

Vláda zakázala hromadné závodní stravování, firmy budou muset testovat

Koronavirus

Podle Běhounka je nyní problém zejména v politizaci epidemie. „To je největší neštěstí České republiky. Když se podíváte jinde po světě nebo po Evropě, tak tam sice taky vedou politické spory, ale nakonec se dokážou domluvit. Tady se z toho stala bramboračka,“ pokračoval sociální demokrat.

Dodal, že na nepříznivý vývoj situace upozorňoval již před měsícem. „Třetího února jsem prohlásil, že jsme v háji, a všichni si ze mě dělali srandu. Ať si to teď nějakým způsobem vyjednají. Neštěstí je, že jsou každý rok volby. Takže nikomu nezáleží na těch nemocných, zdravotnících, ale jenom se vedou naprosto neproduktivní politické diskuse. Zrovna tak naše tři a půl procenta,“ uvedl.

Odkazoval přitom na preference ČSSD, které se v posledních měsících pohybují na hraně pětiprocentní klauzule, která je nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny.

ANO sněmovní volby nevyhraje, premiérem bude Bartoš, tvrdí bookmakeři

Domácí

A i přesto, že i Zeman nyní stejně jako premiér Babiš otevřeně mluví o tom, že vláda v boji s pandemií chybovala, Běhounek konkrétní přešlapy odmítl komentovat.

„Ať si to zhodnotí jiní. Já to hodnotit nebudu. Mám na to naprosto vyhraněné názory. Zpracoval jsem na to nějaké podklady, ale nebudu to dále komentovat. Nemá to vůbec žádnou cenu. Nikdo to nechce slyšet,“ uzavřel Běhounek.

Jsme oběťmi nebývalého experimentu na lidech ze strany Babiše a Blatného, tvrdí šéf lékařské komory Kubek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám