Hlavní obsah

Maxová: K ČSSD cítím dluh. S ANO přišla o voliče

Europoslankyně Radka Maxová nedávno vystoupila z hnutí ANO a v rámci Evropského parlamentu jako bezpartijní přešla k ČSSD. V rozhovoru pro Právo vysvětlovala, co ji k tomu vedlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radka Maxová na archivním snímku ještě coby členka hnutí ANO

Článek

Proč jste se rozhodla reprezentovat v EP zrovna ČSSD?

Po svém odchodu z hnutí ANO jsem opakovaně vedla i mnohahodinové debaty i se svou poradkyní a odbornou asistentkou Štěpánkou Vajnerovou, co dělat dál. Hledaly jsme všechna pro a proti, a především si definovaly smysl svojí práce. Být politikem vám dává velkou moc a podstatné je, jak s ní nakládáte, jestli ji využíváte ve prospěch svůj, nebo společnosti.

V tomto jsme měly jasno, také jsme jednoznačně věděly a víme, že sociální politika je pro nás srdeční záležitostí. Udělaly jsme si analýzu stran a hnutí a u všech najdete menší či větší „škraloup“. Do uvažování jsme zahrnuly i témata, na kterých dlouhodobě pracujeme a některá z nich nejsou pro konzervativní strany přijatelná.

Dříve jste řekla, že hnutí ANO šlo na váš vkus příliš doleva, dokonce jste kritizovala spolupráci s ČSSD. Proto je váš krok překvapivý…

Nekritizovala jsem spolupráci s ČSSD, ale odklon ANO od svého programu v sociální oblasti, respektive na jeho rezignaci. Vždy jsem tvrdila, že sociální politiku nemůžeme dělit na levicovou, liberální, nebo konzervativní. Mají sloužit všem občanům a musí být především spravedlivá. A na tom si trvám. Kromě toho jsme spolu se Štěpánkou intenzivně lobbovaly mezi členy soc. dem. před referendem o jejich účasti v koaliční vládě pro vyslovení souhlasu a jsem si jistá, že jsme dokázaly mnoho lidí svými argumenty přesvědčit.

Představa koalice ANO a SPD s podporou KSČM, ke které se schylovalo, byla pro mě nepřijatelná. Teď vůči ČSSD cítím dluh. Uvědomuji si odpovědnost, protože souhlasím s názorem, že sociální demokraté kvůli fungování ve vládě přišli o řadu voličů.

Spoluzakladatelka ANO Maxová přestupuje v rámci europarlamentu do ČSSD

Domácí

Jak probíhalo vaše vyjednávání se soc. dem., zkoušela jste i jiné strany?

Nic jsem s nikým nezkoušela a se soc. dem. jsem nevyjednávala. Pravda ale je, že hned po odchodu z ANO jsem dostala jednu, dá se říct, oficiální nabídku, které si velmi vážím, a další subjekty mě lehce „oťukávaly“. Nechci říkat podrobnosti. Prostřednictvím pana Hamáčka jsem ČSSD oslovila sama a nekladla jsem žádné podmínky. Tomuto kroku ale předcházela přímá výzva od Tomáše Petříčka, se kterým od nástupu do EP spolupracuji a na řadu věcí máme podobný názor.

Soc. dem. nyní díky vám získá zastoupení v EP, do kterého se ve volbách 2019 nedostala. Znamená to, že podle vás hlas soc. dem. v EP chyběl?

Po posledních volbách jsou pouze dvě členské země, které nemají zastoupení ve druhé nejsilnější frakci Pokroková aliance socialistů a demokratů, jsou to ČR a Irsko. Evropa stojí na sociálních pilířích a čeští občané si zaslouží mít přímé spojení i do této frakce, tak jako by měli mít zastoupení v českém parlamentu. Sněmovna není žvanírna a demokracie bez nalezení kompromisu mezi různými pohledy na věc nemůže existovat.

Dá se váš krok chápat i tak, že byste uvažovala o vstupu do ČSSD, či příště kandidovala přímo za ně?

Jsem krátce po vystoupení z ANO a skutečné fungování uvnitř ČSSD znám jen z doslechu. Bylo by ode mě nezodpovědné teď kamkoliv vstupovat. A co bude za tři roky? Přihodit se může spousty věcí. Nikdo z nás ani v nejhorších snech nepředpokládal, že budeme žít tak, jak poslední rok žijeme.

Reklama

Výběr článků

Načítám