Hlavní obsah

Spoluzakladatelka ANO Maxová přestupuje v rámci europarlamentu do ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslankyně Radka Maxová, která odešla z hnutí ANO, přestoupí v rámci Evropského parlamentu do ČSSD. Vrátí tak do EP stranu, která se do něj po volbách v roce 2019 vůbec nedostala, získala jen 3,9 procenta hlasů. Maxová do strany nevstoupí, v EP ji bude reprezentovat jako nezávislá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radka Maxová

Článek

Maxové přestup v pátek schválilo předsednictvo strany poté, co jej posvětilo i užší grémium. Informaci europoslankyně Právu potvrdila. „Ano, před chvílí předsednictvo ČSSD přijalo usnesení, že je jako nezávislá budu zastupovat v EP,“ řekla Maxová.

Bude chtít přestoupit do levicové frakce Pokroková aliance socialistů a demokratů.

Maxová vystoupila z hnutí ANO v říjnu 2020, hnutí se podle ní odklonilo od původních myšlenek. Už dříve hnutí Andreje Babiše kritizovala, například i proto, že se přiklonilo příliš doleva. „Spolupráce s ČSSD a KSČM není pro naši sociální politiku ideální,“ řekla například v roce 2019 v rozhovoru pro Právo.

Velká rána pro Babiše: Z ANO odchází spoluzakladatelka hnutí a europoslankyně Maxová

Domácí

Maxová byla do zvolení do EP předsedkyní sociálního výboru Sněmovny, zabývala se především sociální politikou. Často se dostala do sporu právě s ministryněmi práce a sociálních věcí za soc.dem, například ohledně zálohovaného výživného nebo zrušení karenční doby.

Reklama

Výběr článků

Načítám