Hlavní obsah

Maláčová: Trvám na plošném navýšení. Tři tisíce pro všechny státní zaměstnance

Právo, Pavel Cechl, Jakub Svoboda

Ani čtrnáct dnů před dokončením státního rozpočtu na příští rok není jasné, o kolik vláda od ledna zvýší platy hasičů, sociálních pracovníků, kantorů, úředníků a dalších. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) trvá na plošném navýšení o 3000 korun měsíčně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

V pondělí ráno proběhne jednání o platech zaměstnanců státní a veřejné sféry. Navrhujete plošné navýšení všem o 3000 korun. Koaliční partner, hnutí ANO, to vidí jinak. Trváte na svém a proč?

Hnutí ANO navrhovalo čistou nulu, tedy aby se platy nezvyšovaly vůbec. Mně jde ale o to, aby lidé viděli v peněženkách to, co se jim slíbí. Nejlepší je tak pevná částka.

A současně chci, aby si polepšili hlavně nízkopříjmoví státní zaměstnanci. Na ty má totiž reálná šestiprocentní inflace největší dopad. To znamená ošetřovatelky, pečovatelky, hasiči, policisté, pracovníci úřadů práce a sociálky, ale také kuchařky či uklízečky.

Platy státních zaměstnanců nakonec vzrostou, potvrdila poprvé Schillerová

Domácí

Jak jste k těm třem tisícovkám dospěli?

Je to výpočet dopadů reálné inflace a letos se platy a mzdy nezvedaly. A také je do toho započítán růst produktivity práce v národním hospodářství. To vše je zaokrouhlené na pevnou částku.

Ale minimálně u části státních zaměstnanců, například učitelů či v sociálních službách, platy rostly, nebo ne?

Řeknu to tedy ještě jinak. Po roce a půl pandemie si nedovedu představit, že bychom so­ciálním službám, policistům, hasičům nebo lidem, kteří vypláceli stovky tisíc ošetřovných, či úředníkům, co zachraňovali firmy, nenavýšili platy. Při takové reálné inflaci i zmrazení platů znamená faktické snížení.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připouští navýšení o 3,5 procenta…

No, ministryně Schillerová o tom mluví od tohoto čtvrtka. Několik měsíců říkala, že státní zaměstnanci nedostanou ani korunu navíc. Je dobře, že se umoudřila. Nyní mluví o 3,5 procenta. A já říkám, že v okamžiku, kdy je reálná inflace šest procent, jsou 3,5 procenta mimo realitu.

Maláčová chce přidat státním zaměstnancům plošně 3000 korun

Domácí

Ministryně Schillerová řekla, že připraví i variantu kombinující procentní a pevné navýšení. To by bylo pro vás přijatelné?

Chci pevnou částku. Jinak se zase zopakuje situace z minulých let, kdy se lidem slíbí třeba pět procent a oni to v peněženkách neuvidí, protože se to rozdělí jen manažerům. Nebo lidé budou počítat s navýšením celého platu, ale ono se to bude týkat jen tarifů. Chci, aby to bylo srozumitelné, aby lidé věděli, co mají očekávat. Proto ta pevná částka.

A co když dojde k patu nebo vás ANO na vládě přehlasuje?

Hnutí ANO chtělo nulu. Teď se posouváme, to je dobře. Neměli bychom se hádat nebo jít na sílu. Pojďme pomoci státním zaměstnancům, kteří stáli v první linii. Jde mi zejména o nízkopříjmové lidi. Nechtěla bych, aby se manažerům zvedly platy o pět tisíc a kuchařkám, uklízečkám, knihovníkům o tisícovku. To je špatně.

Takže v pondělí by mělo dojít k dohodě za jakýchkoliv okolností?

Musí to jít do konce září se státním rozpočtem. Takže by bylo super, kdyby to bylo v pondělí a měli bychom konečně jasno. Ještě nás totiž čeká minimální mzda. Ale jsem ráda, že premiér Babiš vyslyšel můj apel, abychom nepohrdali odboráři. Já jsem se s nimi setkala několikrát, ale musí se s nimi sejít i ostatní členové vlády, abychom našli shodu.

Přidat 3000 státním zaměstnancům? Schillerová se chce poradit s Babišem

Domácí

Budete v pondělí na schůzce jednat i o té zmiňované minimální mzdě, kde navrhujete navýšení z 15 200 na 18 tisíc korun?

Napřed budeme mít setkání k platům ve veřejné sféře. To je separé jednání. A o dvě hodiny později bude tripartita, kde bychom měli diskutovat o minimální mzdě. Já už tři roky říkám, že bychom o ní měli mít jasno vždycky do konce září, než bude hotový rozpočet na příští rok, a že bychom měli mít pevný mechanismus jejího navyšování. Bohužel ani jedno se nám zatím nedaří. Nezapomeňte, že nárůstem minimálky na 18 tisíc korun si polepší řidiči a prodavačky nebo dělníci o tisíce.

Kritici poukazují na to, že průměrný plat ve státní správě je vyšší než průměrná mzda ve firmách. Je to správné?

Je to logické, protože ve veřejné sféře je mnohem vyšší vzdělanostní struktura. Jsou tam učitelé, lékaři, prostě více vysokoškoláků… A proto je tam i vyšší finanční ohodnocení.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl, že bude požadovat navýšení učitelům o pět procent, aby se tak udržel náskok před ostatními odvětvími veřejné sféry. Podpoříte jej?

Pan ministr Plaga mě ještě neoslovil. Navyšování platů je moje kompetence a se mnou ještě nejednal. Takže čekám, až mě kontaktuje.

Ministerstvo financí před pondělním jednáním slíbilo připravit nějaké propočty variant. Už je dodalo?

My máme vlastní propočty, odměňování je v naší gesci. Máme vypracovaných několik variant, kolegové je mají už asi tři měsíce. Ale ministerstvo financí si může udělat vlastní, vyjde jim to stejně.

Vaše varianty obsahují konkrétně co?

Máme propočty na různé částky navýšení, pracovali jsme také s různými mírami inflace. Víte, že se v posledních měsících hodně vyvíjela, bohužel k horšímu. A pak jsme také pracovali s různými variantami vyloženě pro prvoliniové pracovníky. Z diskusí a propočtů z minulých měsíců nám vychází jako nejspravedlivější k naprosté většině zaměstnanců pevná částka tři tisíce korun.

Anketa

Jaké navýšení platů státních zaměstnanců vám připadá spravedlivější?
Zhruba o 3,5 procenta, jak navrhla ministryně financí Schillerová
5,9 %
Plošně o 3000 Kč, jak navrhuje ministryně práce Maláčová
14,1 %
Státním zaměstnancům nic nepřidávat
80 %
Celkem hlasovalo 7994 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám