Hlavní obsah

Maláčová: Až se změníme, voliči se vrátí

Odcházející ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová bude na pátečním online sjezdu kandidovat na předsedkyni ČSSD. Jako nová šéfka by chtěla po volebním debaklu vystrnadit šíbry, kteří se prý chtějí na úkor zadlužené ČSSD obohatit, například prodejem Lidového domu v centru Prahy.

Foto: Novinky

Jana Maláčová v neúspěšné volební kampani

Článek

ČSSD zažila ve volbách strašné fiasko, je poprvé v historii ČR mimo Sněmovnu. Proč jste podle vás dostali tak na frak?

Příčin je mnoho. Nedokázali jsme prodat svou práci a té jsme udělali hodně. Spousta věcí, kvůli kterým si voliči váží odcházející vlády, jde za mnou, za ministerstvem práce a také za soc. demokracií. Dále za to může vnitřní rozhádanost, zpochybňování minulých rozhodnutí a také nejasná identita ČSSD. Proto říkám, že pokud se v soc. dem. nezmění úplně vše a půjdeme jen cestou kosmetických změn, tak to bude v budoucnu velmi složité.

Je ČSSD ještě zapotřebí? Andrej Babiš, ke kterému utekla většina vašich voličů, říká, že už nejste potřeba, protože zájmy vašich voličů teď obslouží hnutí ANO.

Kdybych byla Andrej Babiš, tak bych říkala totéž. Ale historie a zkušenosti z celé Evropy ukazují, že jsme stále zapotřebí. A podle mého – 21. století bude stoletím soc. dem., protože problémy, které bude potřeba vyřešit, budou potřebovat systémové řešení. A to řešení se jmenuje společenská solidarita.

Ukazuje se to v pandemii, ale i v otázkách, jako je stárnutí populace nebo revoluce na trhu práce vyvolaná digitalizací a robotizací, kde budou potřeba kolektivní řešení.

Jak chcete přesvědčit voliče, aby dali košem někomu, kdo se navenek nehádá a funguje, a vrátili se k rozhádané straně?

Hnutí ANO je postavené na Andreji Babišovi, ČSSD je postavená na myšlence, která tu bude napořád. Lék je v tom, že se soc. dem. dá zase dohromady, změní zcela stanovy, fungování a komunikaci, a pak jsem optimistická, že se k nám voliči vrátí.

Musíme stranu vrátit do rukou všem členům, aby mohli přímo rozhodovat

V manifestu, který jste zveřejnila, píšete, že ve straně je hodně hádavých frakcí a také šíbři, kteří čekají, že si urvou kus masa. Koho tím myslíte?

Nové vedení ČSSD musí rozptýlit všechny pochyby a finanční konsolidace je nezbytnou podmínkou pro přežití soc. dem. Kusem masa myslím Lidový dům a majetek ČSSD. Ve straně kolují zvěsti, že dojde k jeho rozprodeji pod cenou, pod tlakem, a ne ve prospěch soc. dem.

Proto chcete změnu ve stanovách, aby o prodeji majetku mohly rozhodnout pouze tři pětiny členů?

Majetek bychom neměli prodávat. Případně jen kvůli umoření dluhu a jen, když o tom rozhodne celá strana. Pokud chceme důvěru voličů, že umíme spravovat stát, tak bychom měli ukázat, že umíme spravovat svůj majetek i v těžkých časech.

Maláčová: Ať nová vláda nastoupí co nejdřív

Domácí

Jak se chcete zbavit těch šíbrů?

Musíme stranu vrátit do rukou všem členům, aby mohli přímo rozhodovat.

Jako to mají piráti?

Ne. Piráti jsou dost nešťastný případ. Já jsem pro přímou volbu vedení a v důležitých otázkách má rozhodovat vnitrostranické referendum. O všech otázkách vést diskuse a ankety, aby vedení vědělo, co si straníci myslí. Chtěla bych, aby soc. dem. fungovala jako společenství, abychom se setkávali nejen na schůzích, ale i na společenských akcích nebo na plesech. Jako předsedkyně bych chtěla objíždět republiku a získávat lidi pro soc. dem. myšlenku.

Listopadový průzkum: Po vítězství by sahaly SPOLU a ANO, změna nálad u PirSTAN

Domácí

To je práce na plný úvazek, což znamená, že předsedu bude ČSSD platit?

Ano. Na tom panuje v soc. dem. shoda.

ČSSD má ale obrovské dluhy, jak to chcete vyřešit, aniž byste něco z majetku prodali?

Už si nebudeme moci dovolit desítky zaměstnanců, ale budeme muset optimalizovat i další věci, o kterých se teď nechci šířit.

Ve straně kolují zvěsti, že dojde k prodeji Lidového domu pod cenou. To nedopustím

Jak se vám líbí váš budoucí nástupce na ministerstvu – šéf lidovců Jurečka?

Mám se s ním setkat a předám mu podrobný materiál o tom, co se povedlo a v čem by neměl ustat. Bude záležet na něm, jak se toho zhostí.

Ve svém manifestu strašíte vládou pravicových stran, že bude nadržovat hlavně bohatým. Myslíte, že ta budoucí vláda bude tak strašná?

Státní rozpočet je ze čtyř pětin tvořen mandatorními výdaji, a ta pětina dělá asi 400 miliard. Budoucí vláda chce uspořit 80 miliard korun, což je pětina výdajů.

To ušetřit nebude žádná legrace, protože roste inflace, ceny energií a také výdaje za covid. Jenom na ministerstvu práce budou na covidové programy potřeba další desítky miliard oproti rozpočtu, s kterým oni nesouhlasí. To mi nevychází. Buď budou muset zvednout daně, nebo měnit zákony a brát peníze lidem.

Chcete víc spolupracovat s levicovými stranami, co s komunisty?

V komunálních volbách nebudu bránit spolupráci ani s KSČM, tam místní předsedové nejlépe vědí, s kým je spolupráce možná. Ale na vyšší úrovni je možná spolupráce jen s demokratickou levicí.

Maláčová: S KSČM? V žádném případě

Domácí

Myslím, že komunisté si myslí, že jsou demokratická levice.

Ale vy se ptáte kandidátky na předsedkyni ČSSD.

Když Jurečka uvedl, že rozhodnutí vaší vlády ve věci povinného očkování zruší, tak jste to nazvala bezbřehým populismem, proč?

Odborníci napříč Evropou se shodují, že jiná cesta z pandemie než očkování není. Jinak nás to finančně zruinuje a umřou zbytečně další desítky tisíc lidí nejen na covid, ale i kvůli tomu, že se odkládají operace těžce nemocným lidem. Jsem ráda, že naše vláda jde cestou očkování. Jinak se z té šlamastyky nevymotáme.

Jurečka: Ne povinnému očkování lidí nad 60 let

Domácí

Dokážete si představit, co to udělá např. mezi sociálními pracovníky, až jim to nakážete?

Pracujeme se zkušeností, kterou mají ve Francii, tam po nařízení očkování zdravotníkům odešla pouze desetina procenta z nich. Ředitelé sociálních služeb nám teď v dotazníku dali za pravdu, že pokud to bude nařízené, tak odejde jen minimum lidí. Kdyby to nebylo nutné, tak bychom to nedělali, protože nejen ministři, ale i hejtmani a starostové čelí výhrůžkám a osočování.

Výběr článků

Načítám