Hlavní obsah

Jurečka: Ne povinnému očkování lidí nad 60 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nastupující vláda Petra Fialy zruší podle kandidáta na ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) paragraf chystané vyhlášky, která stanovuje povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let. Odcházející šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD) naopak povinné očkování pro vybrané profese a lidi starší 60 let podporuje, uvedla v nedělním diskusním pořadu České televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Marian Jurečka

Článek

Jurečka tvrdí, že pro očkování vybraných profesí chce nejprve souhlas odborných skupin. „Pak jsme ochotni tomu vyhovět,“ uvedl. Nastupující vláda ale podle Jurečky nemůže akceptovat takovou vyhlášku, která zavádí povinnost očkování lidí nad 60 let. Proto ji podle jeho slov zruší.

Jurečka kritizoval vládu, že neudělala dost při přesvědčování lidí, aby se očkovat nechali.

„Pokud se chceme dostat z pandemie, je potřeba, aby maximum lidí, zejména těch, co pracují s ohroženými skupinami z pohledu covidu, bylo proočkováno,“ uvedla Maláčová. Neobává se toho, že to povede k odlivu pracovníků. „Zkušenost, která byla v Evropě, zejména ve Francii, ukázala, že to nakonec vedlo k odlivu 0,1 procenta zaměstnanců (ve zdravotnictví),“ argumentovala Maláčová.

Doplnila, že není ani proti zavedení povinnosti pro osoby starší 60 let. „Aby každý, kdo je ohroženou skupinou, dostal od státu jasný signál,“ zdůvodňovala.

Zfalšoval očkování a leží na JIP v Kufsteinu. Policie vyšetřuje kupčení s certifikáty

Koronavirus

Podle vlády ANO a ČSSD v demisi by mohli od března příštího roku mít povinnost podstoupit očkování proti covidu zdravotníci, sociální pracovníci, hasiči, policisté, vojáci, celníci, příslušníci vězeňské služby či lidé nad 60 let.

V pátek odešel návrh na posouzení Legislativní radě vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám