Hlavní obsah

Maďarské i polské problémy jako téma českého předsednictví, nastínil Bek

Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) by se ČR měla během předsednictví v Radě EU věnovat mimo jiné svobodě médií. Dotknout by se to přitom mohlo situace v Polsku a Maďarsku. V neděli to uvedl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mikuláš Bek

Článek

„Program předsednictví je nám z velké části dán tím, jak se v Evropě daří připravovat legislativu. A my si z toho širokého menu musíme vybrat několik témat, která bychom chtěli komunikovat,“ řekl Bek.

V rámci „hodnotových“ záležitostí by se tak rád věnoval svobodě a odpovědnosti médií. A připustil, že je nasnadě řešení i v rámci zemí visegrádské čtyřky.

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

„Zrovna Polsko a Maďarsko v těchto věcech vedou poměrnou komplikovanou debatu s ostatními zeměmi,“ řekl a dodal: „To by podle mého názoru nemělo českou vládu odrazovat od toho, aby nastolovala taková témata.”

„To neznamená, že budeme nějak kázat našim polským a maďarským kolegům,“ zdůrazňoval Bek.

Kyberbezpečnost i zelená politika 

Aktuálně podle Beka probíhá debata, ze které vychází i tematika kybernetické bezpečnosti. „To je oblast, kde má ČR co nabídnout,“ řekl.

Zařazení jádra mezi čisté zdroje může v této podobě přinést ČR komplikace, varuje ředitel ČEZ

Ekonomika

Mezi předpokládanými prioritami dále uvedl také problematiku odlesňování a ukládání CO2 v rámci tzv. zelené politiky. „ČR má po kůrovcové kalamitě horší bilanci uhlíku, než mívala v minulosti, a je to pro nás velký problém,“ vysvětloval ministr.

Evropské předsednictví ČR začne v červenci. V čele Rady EU vystřídá Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám