Hlavní obsah

Ludvík: Karantény úplně zrušme, nemá to smysl

Právo, zr

Karanténa nemá smysl, protože se nedá dobře trasovat, míní ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Souhlasí tak s plány ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který chce zrušit opatření proti šíření viru Sars-CoV-2 k 1. březnu. V rozhovoru pro Novinky Ludvík říká, že by „uvolnil“ ve chvíli, kdy se oteplí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík

Článek

Jsou podle vás stávající opatření vlády proti šíření Sars-CoV-2 omikron adekvátní k situaci v nemocnicích? Zrušit je chtějí až v březnu nebo dubnu.

Já se přiznám, že jsem na Radě poskytovatelů zdravotní péče navrhoval, aby se karanténa úplně zrušila, aby se nedělala. Protože už se stejně nedá dost dobře trasovat, takže to nemá smysl. Problém to dělá především ve školách, děti jsou neustále v karanténě doma. Já bych karantény nenařizoval, já bych prostě jen lidem řekl, aby když se cítí nemocní, tak zůstali doma. Ale to je můj osobní názor.

S pravidelným testováním ve firmách a školách souhlasíte?

Je to problematické. Čísla nakažených půjdou k 80 tisícům, tak si myslím, že to moc velký přínos mít nebude.

Některé země uvolňují bez ohledu na šíření omikronu. Kdy si myslíte, že bychom se mohli zbavit opatření my?

Vydržel bych do změny počasí, ale jakmile se začne oteplovat, tak bych s opatřeními skončil.

S postojem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který chce opatření zrušit 1. března, pokud se bude vyvíjet epidemie dobře, tedy souhlasíte?

Ano, Velikonoce by snad mohly být konečně normální. Se vším všudy, zrušil bych všechno. Protože to vypadá, že se virus stane endemickým (bude se vyskytovat převážně jen v některých oblastech, nikoliv již celoplanetárně, pozn. red.). Pokud nepřijde tedy nějaká jiná mutace. Máme zkušenosti, že reaguje na teplotu. Takže ve chvíli, kdy se oteplí, myslím, že nadejde čas se k němu chovat jako k normální chřipce.

Zkreslená data v Německu: Většina covidových pacientů je v nemocnici kvůli něčemu jinému

Koronavirus

Jak nemocnice Motol zvládá omikron?

Hodně mi to připomíná chřipkovou epidemii. Jednu z těch hodně silných, které bývaly např. před deseti lety.

Nemocnice napříč republikou ale zatím hlásí, že covidových pacientů mají relativně málo. Jak jste na tom vy?

My máme 65 pacientů, z toho devět je v těžkém stavu. Ti ostatní jsou pacienti, kteří k nám přišli na zákrok, ale byli vyšetřeni jako pozitivní.

I omikron stojí tedy za těžkým průběhem nemoci?

Mezi těmi pacienty je stále částečně delta, teď přibyly i čtyři případy omikronu. Z devíti pacientů jsou tři očkovaní.

A mají jiné vážné nemoci?

Ano, mají komorbidity. Ve velmi vážném stavu máme jednoho pacienta, který je na ventilaci. Ale je naštěstí jen jeden. Byli jsme zvyklí, že jsme takových pacientů měli deset.

Změna opatření: certifikát s druhou dávkou se zkrátí, po prodělání covidu měsíc bez testů

Domácí

Jak zvládají omikron zaměstnanci nemocnice? I mezi nimi se jistě šíří.

U zaměstnanců to je horší, máme 240 lidí v izolaci. Protože zdravotníci mohou mít karanténu na pracovišti, tak v izolaci jsou opravdu jen ti, kteří jsou nakažení. V karanténě na pracovišti je 151 zdravotníků. Okolo 40 zdravotních sester se musí starat doma o děti, které jsou v karanténě.

Neoslabují výpadky personálu provoz nemocnice?

V nejhorším případě omezíme lůžkový fond. Když onemocní polovina sester na lůžkové stanici, tak půlku lůžek budeme muset zavřít. Ale zatím je to dobré, zatím nám počet operací neklesá.

Máte nějaký krizový scénář, kdyby se situace rapidně zhoršila?

My musíme být připraveni na všechno. Drsná byla verze Sars-CoV-2 delta, v říjnu až listopadu to vypadalo, že bude velmi silná, ale naštěstí nakonec nebyla.

Typický příklad opatření je, že v jídelně se normálně podává pět jídel a tři minutky, ale když lehne polovina kuchařů, tak vydáváme dvě jídla a jednu minutku, nebo žádnou minutku. Taková opatření se samozřejmě přijímají. Pak možná omezíme lůžkový fond. Ale nemocnici samozřejmě nezavřeme.

Hned, za měsíc, bůhví jestli. Tři odborníci, tři názory na konec covidových opatření

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám