Hlavní obsah

Lidé si připomněli politické vězně i popravu Milady Horákové

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Barbora Klocová

Několik desítek lidí si ve čtvrtek na ďáblickém hřbitově v Praze připomnělo v předvečer 64. výročí justiční vraždy političky Milady Horákové památku komunisty popravených a umučených politických vězňů. Stovky studentů si pak památku Horákové připomněly pochodem k památníku obětem komunistického režimu na pražském Újezdu.

Pieta k uctění památky obětí komunismuVideo: Novinky

 
Článek

Čestné pohřebiště vězňů III. odboje na hřbitově v pražských Ďáblicích vzniklo z popudu tehdejšího předsedy Sdružení bývalých politických vězňů Stanislava Stránského před 20 lety.

Ve čtvrtek se u něj sešli představitelé státu, církve, pamětníci nebo i příbuzní zde pohřbených, aby uctili památku komunisty popravených a umučených politických vězňů.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Uctění Milady Horákové na Vyšehradě

Zločiny je třeba stále připomínat

„Na tomto místě můžeme odpovědně prohlásit, že komunistický režim byl zločinný,“ uvedl ve svém proslovu předseda nynější Sdružení bývalých politických vězňů Ladislav Bergmann. A stejně jako další přirovnal komunistický režim k tomu nacistickému. „Nejenže komunisti odsuzovali své politické odpůrce k smrti ve vykonstruovaných procesech, nebo je umučili při výsleších, ale zbavovali je identity a jako bezejmenné dávali do společných hrobů,“ dodal.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

„Připomínat si zločiny komunismu je naší povinností nejen v této době, ale i v době budoucí, protože i generace našich dětí a vnoučat si musí uvědomovat, jaký to byl režim a jak zločinné věci se odehrávaly v průběhu jeho fungování,“ upozornil rektor ČVUT Petr Konvalinka.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Uctění Milady Horákové na Vyšehradě

V proslovu místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky zaznělo i jméno členky komunistické strany Marty Semelové. „Jistě se u nás najde hodně lidí, a nemusí jít jen horlivé komunistky, jako je vášnivá vyznavačka Klementa Gottwalda soudružka Semelová, kteří si kladou nesmyslnou otázku, zda si máme tyto věci připomínat i po tolika letech,“ řekl Sobotka.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Uctění Milady Horákové na Vyšehradě

Na to pak navázal slovy o nedůvěře občanů k demokracii a svůj výstup zakončil citátem T. G. Masaryka, který v něm vybízí k překonání nedostatků demokracie, nikoli k překonání samotné demokracie.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Vzpomínka na popravu Milady Horákové

Osobnost Horákové si dopoledne připomněly stovky žáků a studentů základních a středních škol v Národním divadle, kde jim společnost Člověk v tísni promítla dokumentární film Případ dr. Horáková. K dětem v předtočeném videu promluvil také herec Jan Přeučil, jehož otec byl souzen s Horákovou ve stejném procesu.

Proces s Miladou Horákovou
Právnička a poslankyně národních socialistů byla odsouzena ve vykonstruovaném procesu za údajnou velezradu a špionáž ve skupině 13 lidí. V procesu padly čtyři rozsudky smrti, čtyři tresty doživotí a pět trestů v rozmezí dvaceti až osmadvaceti let.
Foto: Barbora Klocová, Novinky

Asi 800 studentů se pak s transparenty "Komunismus bolí dodnes" nebo "Proti ztrátě paměti" vydalo k nedalekému památníku na Újezdu. U něj pak desítky z nich položily červené růže.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pomníku vévodí busta Horákové.

"Horáková by byla nepochybně ráda, že pevnost jejích postojů svůj smysl měla," řekl pražský primátor Tomáš Hudeček k odkazu Horákové.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

K pomníku obětem komunistického režimu na Újezdě došel průvod několika set studentů.

Na zločinnou podstatu komunistického režimu chtěli aktivisté poukázat u tří stánků v centru Prahy, kde studenti ve vězeňských uniformách rozdávali kolemjdoucím letáčky.

Související téma

Foto: ČTK

Milada Horáková před soudem v roce 1950

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám