Hlavní obsah

Tomáš Hudeček

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Tomáš Hudeček je vystudovaný geograf. Do politiky vstoupil v roce 2009 a rok nato usedl v zastupitelstvu Prahy. Postupně se stal radním a prvním náměstkem primátora. Po koaličních hádkách ODS a TOP 09 na počátku roku 2013 mu připadl post primátora. Ve 34 letech se stal nejmladším primátorem v historii metropole.

Hudeček se narodil 10. května 1979 v Olomouci. Právě jeho původ mu mnozí vytýkali v době, kdy se stal primátorem hlavního města Prahy.

V Olomouci Hudeček vystudoval učitelství matematiky a geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého, kde později absolvoval doktorandské studium sociální geografie a regionálního rozvoje. Na Karlově univerzitě v Praze přednášel v rámci kartografických předmětů.

Na politickou dráhu se dal Hudeček v roce 2009, kdy vstoupil do TOP 09 a stal se místopředsedou její pražské krajské organizace. Při volbách o rok později byl zvolen zastupitelem hlavního města.

Odmítl primátorský řetěz

Hudeček se stal brzy jedním z nejvýraznějších pražských politiků. V roce 2011 byl jmenován radním a stal se prvním náměstkem primátora Bohuslava Svobody.

Křehká magistrátní koalice TOP 09 a ODS začala mít počátkem roku 2013 vážné trhliny. TOP 09 si stěžovala na to, že občanští demokraté odmítají řešit klíčové problémy, ODS to odmítala. Spory nakonec vyvrcholily odvoláním primátora Svobody a dvou radních za ODS, načež TOP 09 vypověděla koaliční smlouvu s občanskými demokraty.

Tomáš Hudeček stanul v čele hlavního města napřed jako zastupující primátor. Na post primátora se s ním původně nepočítalo, a to ani jeho strana. Prahu následně zasáhly povodně a Hudeček musel z postu zastupujícího primátora řídit krizový štáb. Při záplavách se značně zviditelnil a TOP 09 následně změnila názor, na primátora ho navrhla a zastupitelstvo s pomocí členů ČSSD, se kterou si TOP 09 dohodla podporu, ho schválilo.

Část veřejnosti si hned proti sobě popudil, když odmítl převzít primátorský řetěz, symbol vedení Prahy. „Primátorský řetěz mi připomíná řetěz z trilogie Pán prstenů. Jen tíží. Myslím, že mu bude dobře v Muzeu hlavního města Prahy," zdůvodnil to.

Rozkol uvnitř pražské TOP 09

Po volbách v roce 2014, v nichž těsně zvítězilo hnutí ANO, nahradila Hudečka v čele magistrátu Adriana Krnáčová (ANO) .

Hudeček a tehdejší šéf pražské TOP 09 Jiří Vávra kvůli vzájemným sporům stranu opustili. Hudeček zůstal na magistrátu nezávislým zastupitelem do října 2018. Mezi lety 2013 až 2018 byl pak členem Evropského výboru regionů.

V roce 2020 neúspěšně kandidoval v krajských volbách za STAN, o dva roky později rovněž bez úspěchu do Senátu, tentokrát jako nestraník.

Články k tématu